Câte banane ai voie să mănânci pe zi! Dacă depășești acest număr, îți pot fi fatale. Ce spun medicii

banane

Îngrașă sau nu bananele? Aceasta este întrebare pe care foarte mulți și-o pun, iar răspunsul medicilor a fost că da, însă consumate cu moderație, ele sunt foarte benefice pentru organism.

Jurnaliștii de la BBC au dezbătut un subiect care a încins mult spiritele. Câte banane poți mânca pe zi, fără să ai apoi probleme de sănătate. Se pare că nu mai mult de șase. Această ipoteză a fost popularizată intens de prezentatorul britanic Karl Pilkington care, într-o conversație cu comedianul Ricky Gervais, afirmă că nivelul de potasiu din corp crește alarmant după consumarea a 6 banane, ceea ce în mod evident înseamnă probleme.

Potasiul este foarte important pentru bună funcționare a organismului și se găsește „în fiecare celulă vie din organism”, afirmă Catherine Collins, medic nutriționist la un spital din Londra. Când nivelul de potasiu din organism este prea scăzut sau prea mare, cauzează aritmii, dureri stomacale, amețeli sau diaree. În doze extrem de mari, poate duce la oprirea inimii, adică poate fi fatal.

Cine nu trebuie să mănânce banane

Dar nivelul de potasiu din banane este inofensiv. „Este practic imposibil să faci supradoză de banane. Ar trebui să mănânci aproximativ 400 pentru a crește atât de mult potasiul din corp încât să faci stop cardiac. Bananele nu sunt periculoase, ba dimpotrivă”, susține Collins.

Pentru o persoană adultă, doză necesară de potasiu consumată în fiecare zi este de 3.500 de miligrame, iar o banană de mărime medie conține până 450 de miligrame. Acest lucru înseamnă că cei care sunt sănătoși pot mânca până la 7 banane și jumătate zilnic, fără să-și pui sănătatea în pericol.

Singurii care ar trebui să aibă grijă la consumarea acestor fructe sunt cei care suferă de insuficientă renală sau alte afecțiuni ale rinichilor, întrucât postasiul nu este eliminat suficient de rapid din organism.

Revista Presei