Câți bani aveau de fapt dictatorii Nicolae și Elena Ceaușescu! Secrete aflate după 30 de ani: Totul a ieșit la iveală

Nicolae Elena Ceausescu

S-a aflat după 30 de ani. Dicatorul Nicolae Ceaușescu și soția acestuia, Elena Ceaușescu, aveau milioane în conturi. Acum, totul a ieșit la iveală, la aproape trei decenii de la executarea acestora.

Imediat după 1989, au fost deschise mai multe anchete care să găsească averea ascunsă a dictatorului Nicolae Ceaușescu. Mai mult, s-a efectuat și expertiză contabilă, iar specialiştii au încercat să afle de ce bunuri s-a bucurat fiecare membru al familiei Ceauşescu.

Sume fabuloase în conturile copiilor

Dacă Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu nu au avut conturi la CEC, s-a aflat că urmașii acestora aveau sume fabuloase în banca de stat. Elena şi Nicolae Ceauşescu n-aveau bani la CEC, aveau însă copiii, cei mai mulţi Zoia Ceauşescu.

Fiecare avea ”economii” de peste un milion de lei. Mai mult, Valentin Ceaușescu avea conturi deschise și la băncile din străinătate. „Am un cont de circa 1.000 de lire sterline la o bancă din Londra – „Midland” – şi 1.500 de mărci la „Deutsche Bank”- sucursala din Frankfurt. Nu cunosc numerele conturilor; extrasul de cont privitor la depozitul din RFG poate fi găsit cu ajutorul fostei soţii, Iordana Borilă”, a precizat Valentin Ceauşescu organelor de anchetă în dosarul privind subminarea economiei naţionale.

Pe lângă conturile din străinătate, Valentin Ceaușescu, dar și Nicu Ceaușescu aveau depozite la CEC în valoare de 1.223.873 de lei. Zoia Ceaușescu, fata dictatorilor avea și ai mulți bani la Casa de Economii și Consemnațiuni (CEC): 1.450.020 de lei.

Dar asta nu e tot. Fostul şef al Gospodăriei, Radu Burciu, a declarat anchetatorilor că alimentele familiei Ceauşescu valorau 160.000-180.000 de lei lunar, dar aceștia nu le-au plătit niciodată. Pentru hrana câinilor familiei Ceauşescu, gospodăria cheltuia zilnic între 600 şi 700 de lei, potrivit click.ro.

Pe lângă aceste sume, s-a speculat mereu că cei doi dictatori, dar și copiii acestora ar avea sume mari în băncile din străinătate. S-a vorbit despre conturi la băncile din Austria, Elveția sau Iran. De altfel, imediat după Revoluție s-a aflat că fratele lui Nicolae Ceaușescu a fost asasinat în Viena. Mai multe relatări ale vremii anunțat că fratele lui Ceaușescu ar fi încercat să umble la contul din Viena, dar ar fi fost ucis tocmai pentru a se afla de la el numărul contului și pentru a-i fi luați banii.

Revista Presei