Câți bani s-au strâns în fondul tău privat de pensie (Pilonul II)? Iată cea mai simplă metodă ca să verifici

18 oct. 2020
Câți bani s-au strâns în fondul tău privat de pensie (Pilonul II)? Iată cea mai simplă metodă ca să verifici

Pilonul II de pensii reprezintă o pensie privată obligatorie. În fiecare lună tu cotitezi la acest fond cu 3,75% din contribuțiile pentru asigurări sociale. Această contribuție lunară este obligatorie până la 35 de ani, devenind opțională pentru cei între 35 și 45 de ani.

Cum te înscrii la Pilonul II de pensii?

Iată care este lista fondurilor de pensie privată oglivatorie:

– Fondul NN;

– Fondul AZT Viitorul Tau;

– Fondul Metropolitan Life;

– Fondul Vital;

– Fondul Aripi;

– Fondul BCR;

– Fondul BRD

Dacă nu alegi tu singur unul din aceste fonduri, vei fi distribuit aleatoriu la unul din cele de mai sus.

Administratorul fondului ales are obligația de a-ți trimite o scrisoare cu confirmarea aderării în termen de maxim 15 zile.

Dacă nu ai primit această scrisoare, poți să te adresezi Autorității de Supraveghere Financiară (AF). Vei completa un formular, apoi vei fi contactat de administratorii fondului care îți va oferi datele legate de cont.

„Daca stii deja in ce fond contribui pentru pensia privata, poti afla toate detaliile accesand site-ul apapr.ro, in sectiunea verifica pensia. APAPR este abrevierea de la Asociatia pentru pensiile administrate privat din Romania. Apasa pe Fondul la care participi, introdu datele de logare pentru contul online, unde poti monitoriza situatia financiara in timp real. Aceste date sunt primite tot de la administratorul Fondului;

Cum verifici cati bani ai strans in cont

La inceput de an, administratorul fondului trimite participantilor, prin posta, situatia contului de pensii la sfarsitul anului precedent. Aici vei vedea desfasurat care sunt contributiile virate de tine pana in acel moment si evident valoarea sumelor cumulate in urma investirii contributiilor sale de catre administrator in diverse active (depozite bancare, actiuni, obligatiuni etc)

– administratorul te va atentiona in scris cand exista o situatie de neplata a contributiei. Va fi notificat si angajatorul tau, daca acesta contribuie la pilonul II al pensiei tale,” adaugă aflacum.ro.