Câți români au un salariu de peste 10.000 de lei pe lună și unde trebuie să lucrezi pentru a primi această sumă

06 mart. 2021
Câți români au un salariu de peste 10.000 de lei pe lună și unde trebuie să lucrezi pentru a primi această sumă
Foto: Campaign Creators on Unsplash

O analiză a jurnaliștilor de la Ziarul Financiar, care au studiat datele furnizate de Inspecția Muncii arată că în momentul de față, în România sunt înregistrate peste 5,5 milioane de contracte de muncă. Acestea sunt cifrele înregistrare în REVISAL. 

Dintre acestea, doar 4,2% ajung la un salariu brut de minim 10.000 de lei. Mai exact, 236.787 de angajați pe teritoriul țării noastre câștigau această sumă până la sfârșitul lunii februarie. În realitate, numărul celor care încasează sume consitente este mai mare, însă banii pot fi primiți și sub formă de dividende sau alt tip de contracte.

Unde și în ce domenii se câștigă cele mai mari salarii din România

Salariile de peste 10.000 de lei se regăsesc cel mai mult printre locutorii din Bucureşti – 127.232 de contracte înregistrate, urmează Cluj – 20.458, Timiş -14.841, Ilfov – 9.755 şi Iaşi, cu 7.099.

„Oraşele mai sus menţionate au fost şi continuă să fie printre fruntaşele salariilor mari datorită multitudinii de companii multinaţionale şi româneşti care s-au tot dezvoltat şi implicit au tot creat noi locuri de muncă, promovându-i pe cei vechi şi crescându-le salariile. Contează foarte mult: infrastructura, investiţiile, centrele uni­versitare. În aceste oraşe există multe companii de IT, clinici şi spitale private, firme de intermediere de activităţi monetare care se tot dezvoltă şi implicit salariile cresc“, a explicat Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers pentru ZF.ro.

Judeţele care au cei mai puțini angajați cu salarii de minim 10.00- de lei sunt:  Mehedinţi – 460 de contracte de muncă, Caraş-Severin – 493, Ialomiţa – 510, Vrancea – 511 şi Tulcea, cu 514 de astfel de contracte de muncă, potrivit infor­maţiilor furnizate de Inspecţia Muncii.