Ce cumpărăm, de fapt, din magazine! Adevărul crunt despre produsele de la rafturi

101894-pui-supermarket-carne-990x557_XL

Vă plac produsele românești? Dar cele bio sau ecologice? Ei bine, nici măcar nu aveți de unde să știți adevărul despre proveninența produselor pe care le cumpărați din magazine. Adevărul crunt despre ce cumpărăm a fost spus de unul dintre oamenii din industrie. 

Consumatorii români nu pot verifica dacă un produs este cu adevărat bio sau tradiţional, producătorii pot spune orice minciună, iar această problemă poate fi rezolvată prin modificarea legislaţiei, a declarat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

„Din agricultură se câştigă destul de bine la ora actuală, dar unii îşi doresc un câştig mai rapid. Asta n-o spun cu reproş. Şi eu aş dori un câştig mai rapid. Dar din cauza acestei dorinţe perturbă piaţa cu declaraţii stranii şi vor să inducă în eroare consumatorul. Criteriile sunt calitatea şi preţul. Degeaba i-aş spune unuia să cumpere din patriotism un castravete românesc, dacă ar fi de două ori mai scump sau mai prost. Îl va cumpăra pe cel din Noua Zeelandă”, a arătat el.

Declarativ, pot să mint absolut orice

„Degeaba i-aş cere eu unui producător român de carne, procesare, ceea ce fac şi eu, să folosească materie primă 100% românească. Imposibil. Nu are de unde s-o ia. Declarativ, pot să mint absolut orice. Degeaba i-aş spune eu unui consumator că ceea ce îi dau eu e de la mine din curte, e bio, e tradiţional, e şi zonă montană, dacă trasabilitatea lipseşte cu desăvârşire…”, a a precizat preşedintele Romalimenta.

„E adevărat, datorită pieţei, unele reţete româneşti sunt slabe calitativ, chiar dacă se numesc tradiţionale. Dar unele sunt slabe calitativ datorită cererii şi ofertei de pe piaţă. Dacă românul ar dori să aibă un control asupra reţetei, ceea ce iluzoriu, există ţări unde legislaţia vorbeşte de calitatea la nivelul ţării respective pe grupe de produse, e o chestie clară pe care o putem face şi noi”, a completat el.

Revista Presei