Ce este absolut interzis să faci în Ajunul Bobotezei! Astazi e Sărbătoare mare

05 ian. 2020
Ce este absolut interzis să faci în Ajunul Bobotezei! Astazi e Sărbătoare mare

Ajunul Bobotezei este o zi foarte importantă în calendarul creștin, fapt pentru care Biserica Ortodoxă i-a dedicat un cult special încă d ela început.

Astăzi este interzis să mănânci de dulce, fiind o zi de post aspru. Biserica a rânduit zi de post, chiar dacă aceasta este zi de duminică, așa cum este în acest an, în 2020.

Motivul principal pentru care ținem astăzi post este pentru că în ziua de Bobotează se bea Aghiasmă Mare, care este consierată ca fiind jumătate de Împărtășanie. Și cum înainte de Sfânta Împărtășanie se ține post, ținem post și înainte de a bea Aghiasma Mare.

Dacă ajunul Bobotezei va cădea de luni până vineri inclusiv pravila bisericească prevede post aspru sau chiar negru. Se ajunează până la ceasul al IX-lea, după care se consumă doar fructe și legume uscate ori fierte, fără ulei.

Dacă ajunul Bobotezei va cădea în zi de sâmbătă ori duminică, atunci nu se mai face ajunare totală, ci, după Sfânta Liturghie și slujba Aghiasmei Mari se pot consuma bucate gătite și cu ulei.

Pentru că este duminică, astăzi este interzisă orice muncă. Este interzis să speli, să calci, să faci curat, să întinzi rufele și, în general, să muncești.

Dacă totuși, ești obligat să muncești, Biserica spune că este bine să dai de pomană la săraci.