Ce este bine să mănânci astăzi, de Florii, ca să ai noroc tot anul

florii

Duminica Floriilor este o zi specială pentru creștin-ortodocșii din întreaga lume pentru că marchează începutul Săptămânii Patimilor. Această mare sărbătoare seminfică intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim și prevestește practic Sfintele Paști, care au loc peste fix o săptămână. Atunci se ia lumină și se cântă Hristos a înviat.

Alimentul care nu ar trebui să lipsească de pe mese în această zi de mare sărbătoare este peștele. Se spune că Mântuitorul ar fi cerut să mănânce pește, iar din acest motiv Biserica ortodoxă dă dezlegare la acest aliment în ziua de Florii, deși încă suntem în perioada de Post. Tradiția spune că cei care vor mănânca pește de Florii va avea puteri tămăduitoare, se va lecui de orice boală și va avea noroc tot anul.

Ramurile de salcie nu trebuie să lipsească de la icoane

O altă tradiție a Floriilor se referă la ramurile de salcie, pe care creștinii trebuie să le ducă la biserică pentru a fi sfințite, iar apoi să le ia acasă și să le pună la icoane. Aceste ramuri ajută la tămăduirea bolilor și aduc belșug în gospodărie, conform credințelor populare.

Motivul pentru care s-au ales ramurile de salcie este unul explicat în legende. Maica Domnului a vrut să-și vadă Fiul care era răstignit pe cruce, însă o apă mare i s-a ivit în cale. Atunci fecioara s-a rugat ca toate buruienile să o ajute să treacă apa, însă doar salcia a fost cea care s-a întins și a ajutat-o să treaca apa. De atunci ramurile de salcie sunt sfințite de către preoți în ziua de Florii.

Revista Presei