Ce este de fapt detoxifierea și cum le absorbim fără să ne dăm seama?

21 ian. 2021
Ce este de fapt detoxifierea și cum le absorbim fără să ne dăm seama?

Cuvântul momentului atunci când vorbim despre stil de viață este DETOX. Dar ce anume este detoxifierea? Explicată foarte simplu, detoxifierea este procesul prin care o persoană face schimbări în modul său de viață pentru a-și curăța corpul de toxine.

Aceste schimbări ale modului de viață presupun abținerea de la anumite lucruri dăunătoare și optimizarea proceselor fiziologice. Unele schimbări sunt temporare, precum adoptarea unei diete detoxifiante, altele sunt permanente, precum excluderea expunerii la toxinele de mediu.

Ce sunt toxinele?

Toxinele sunt substanțe care pot fi otrăvitoare sau pot avea efecte negative asupra sănătății. Cuvântul ”toxine” se referă la toate metalele, substanțele chimice, ingredientele artificiale alimentare, pesticide și otrăvuri care fac rău organismului.

Din cauza poluării crescute a mediului, tot mai multe metale grele, precum: arsenicul, aluminiul, cadmiul, mercurul, plumbul sau nichelul – sunt prezente în aer, alimente, lichide sau obiecte de uz personal. Într-adevăr, metalele grele se găsesc chiar și în pește, crustacee sau pui, cosmetice și rujuri, medicamente și vaccinuri, bijuterii și monede și în multe alte locuri despre care nici nu bănuim că ar putea să existe.

Zilnic absorbim metalele grele iar la început nici nu observăm acest lucru. Totuși, odată cu acumularea lor în oase, țesuturi și în organele cu rol de eliminare a toxinelor– precum ficatul sau rinichii– lucrurile se înrăutățesc.

Metalele grele cauzează neurotoxicitate, generează radicali liberi, ceea ce promovează stresul oxidativ, distrugând la nivel celular lipidele, proteinele și ADN-ul. Rezultatul este deteriorarea țesuturilor și îmbolnăvirea organismului. Prin blocarea integrării mineralelor importante și a oligo-elemenelor, acestea declanșează blocaje metabolice și simptome de deficiență minerală.

În mare parte, nu există modalități de protecție de toate toxinele din mediu. Din fericire, există metode de combatere a unor toxine și poluanți. Procesele fiziologice naturale ale corpului nostru există pentru a neutraliza toxinele care nu pot fi evitate. Putem însă ajuta copul nostru în efectuarea acestor procese cu ajutorul detoxifierii constante.

Corpul și detoxifierea

„Unul din scopurile noastre, la Clinica Holistică Grandismedozon, constă în informarea și sensibilizarea publicului despre faptul că organismul omului are abilități naturale de a se auto-detoxifia. Mai mult, corpul nostru dispune de câteva sisteme interioare de excreție a deșeurilor. Sistemul excretor joacă cel mai important rol în procesul de detoxifiere. Funcția principală a sistemului este defecarea și urinarea. Principalele organe care cuprind sistemul excretor este pielea, ficatul, plămânii, intestinul gros și rinichii.

Angelina Zaporojan-Pîrgari, specialist nutriție, Clinica Grandismedozon din Brașov

Probabil ești surprins să afli că pielea ta face parte din sistemul excretor, dar este adevăra – pielea contribuie la eliminarea toxinelor prin glandele sudoripare. Scopul transpirației este de a regla temperatura corpului, dar este în același timp un sistemul multifuncțional. Atunci când transpirația trece prin glandele sudoripare, scoate toxinele odată cu ea.

Rolul altor organe este la fel de important. Rolul ficatului constă în filtrarea și excreția deșeurilor, hormonilor, medicamentelor și altor substanțe străine. Plămânii ajută la înlăturarea dioxidului de carbon (gazul care rezultă din procesul respirației). Intestinul gros are câteva funcții importante: pe de o parte absoarbe apa și substanțele nutritive din alimente, pe de altă parte transformă deșeurile în mase fecale și le evacuează prin procesul de defecație. Rinichii filtrează sângele și contribuie la înlăturarea deșeurilor din corp prin urină și reglează echilibrul acido-bazic.

Întregul organism se bazează pe acest sistem pentru o viață sănătoasă. Corpul tău se detoxifică tot timpul, zi și noapte 24/7. Chiar și creierul tău se curăță de toxine atunci când dormi. Este absolut esențial să ai grijă de aceste organe și să le permiți să-și facă treaba”, a explicat Angelina Zaporojan-Pîrgari, specialist nutriție, Clinica Grandismedozon din Brașov, Str. Ioan Popasu 1-3.