Ce înseamnă dacă te înțeapă în piept? Mergi la medic imediat dacă ai aceste simptome

shutterstock_117093997-1078×516

Nu ignora aceste dureri! Sunt semne că ceva se petrece cu organismul tău. Durerea într-o anumită parte a corpului poate sugera prezența unei boli sau apariția ei.

Un exmplu este durerea în piept. Aceasta apare și persistă în cazul în care inima nu primeşte suficient sânge şi oxigen. Dacă senzaţia de presiune se extinde spre umăr, spre braţul stâng sau maxilar, trebuie să mergeți la medic urgent!

„Durerea în piept poate semnala şi un junghi intercostal (inflamaţia muşchilor şi tendoanelor dintre coaste), pneumonie, astm”, explică Remus Lupu, doctor primar medicină de familie, potrivit doctorulzilei.ro.

În cazul în care vă doare în capul pieptului, această durere poate semnala probleme digestive, precum: ulcer, calculi biliari, indigestie, arsuri, reflux gastroesofagian, etc.

Afecțiuni ce pot cauza durerea în piept

Angina. Un blocaj in vasele de sange ale inimii, care reduce fluxul de sange si de oxigen care merge la muschiul inimii, cauzand durere, dar nu leziuni permanente la inima. In acest caz, durerea se poate raspandi la nivelul bratului, umarului si maxilarului. Se poate simti ca o presiune sau o senzatie de stoarcere. Durerile in piept, care sunt cauzate de angina pectorala, pot fi declansate de exercitiul fizic, de emotii puternice sau de un stres emotioal. Puteti scapa de durerea prin odihna.

Infarct miocardic (atac de cord). Reducerea fluxului sanguin prin vasele de sange ale inimii cauzeaza moartea celulelor musculare cardiace. Desi este similara cu durerea provocata de angina, durerea din timpul unui atac de cord este mai severa si nu trece daca va odihniti. Transpiratia, greata si slabiciunea sunt alte simptome care pot insoti durerea.

Miocardita. Pe langa durerea in piept, aceasta inflamatie a muschiului inimii poate cauza febra, oboseala si probleme cu respiratia. Desi in cazul miocarditei nu exista niciun blocaj, simptomele acesteia seamana cu cele ale unui atac de cord.

Pericardita. Pericardita este o inflamatie sau o infectie a sacului din jurul inimii. Aceasta cauzeaza dureri similare cu cele ale anginei. Cu toate acestea, pericardita cauzeaza o durere ascutita de-a lungul gatului si a muschiului inimii. Uneori, durerea devine mai puternica atunci cand respirati, mancati sau va intindeti pe spate.

Cardiomiopatie hipertrofica. Insuficienta cardiaca apare atunci cand muschiul inimii se ingroasa, ingreunand procesul prin care inima pompeaza sangele. Pe langa durerea in piept, acest tip de cardiomiopatie poate cauza ameteli, confuzie si dificultati de respiratie.

Prolaps de valva mitrala. Prolapsul de valva mitrala este o afectiune in care o supapa a inimii nu se inchide in mod corespunzator. Simptomele prinicpale ale afectiunii sunt: dureri in piept, palpitatii, ameteli. Cu toate acestea, prolapsul de valva mitrala poate sa nu se manifeste, mai ales daca forma acestuia este una usoara, scrie webmd.co.

 

Revista Presei