Ce job a avut Klaus Iohannis înainte de a fi primar? Puțini știu cu ce s-a mai ocupat acesta după ce a fost profesor

05 nov. 2019
Ce job a avut Klaus Iohannis înainte de a fi primar? Puțini știu cu ce s-a mai ocupat acesta după ce a fost profesor

Detalii neștiute despre președintele României. Klaus Werner Iohannis a avut un curs ascendent în cariera sa. De meserie, acesta este profesor de fizică, dar a mai avut și un alt job înainte de a deveni primar al Sibiului.

Fostul președinte al Partidului Național Liberal a predat fizică timp de 14 ani. Ulterior, Iohannis a devenit inspector școlar.

Foto Arhiva ziarului Rondul de Sibiu

În 1999, Klaus Iohannis a participat la un concurs pentru a câștiga postul de inspector șef la Sibiu, post pe care l-a și obținut. Astfel, președintele României a avut această funcție până în anul 2000, an în care a devenit primar al Sibiului.

„Concursul a fost stresant, ne-au ţinut acolo de la 9 dimineaţa până la ora 22:00”, mărturisea acesta în urma concursului.

Ce au scris ziarele în acea perioadă?

„După depunerea dosarelor de concurs, s-au făcut speculaţii, dacă viitorul inspector şcolar va fi ales pe baza competenţei sau a algoritmului. Potrivit algoritmului, acest post era al PNŢCD. Prin câştigarea concursului, se pune capăt unei perioade de interimat la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, de trei luni, de când a fost demis Florin Droc. Klaus Iohannis aşteaptă ordinul scris, de confirmare în funcţie. Despre activitatea sa viitoare, el ne-a declarat: „Cum am lucrat până acum, aşa voi lucra şi în continuare”. La sfârşitul săptămânii trecute, în MEN s-a desfăşurat concurs pentru ocuparea postului de inspector general în cinci judeţe. Potrivit unor surse din MEN, ministrul Andrei Marga l-a confirmat în funcţie, luni seară, doar pe Klaus Iohannis, pentru judeţul nostru, Sibiul fiind singurul judeţ pentru care ministrul s-a pronunţat deja”, se mai arată în materialul publicat în data de 2 decembrie 1999 în cotidianul Rondul de Sibiu, citat de Adevărul.ro.

În 2000, Iohannis a devenit primar al Sibiului, funcție în care a fost reales în 2004, 2008 și 2012, de fiecare dată din partea Forumului Democrat al Germanilor din România. Cu acesta în funcția de primar, Sibiul a primit titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2007. Președintele a fost felicitat pentru că a modernizat infrastructura și a pus în valoare potențialul economic și turistic al orașului.

În 2013, Klaus Iohannis a devenit membru al PNL, dobândind funcția de prim-vicepreședinte. Pe 28 iunie 2014, acesta a devenit președintele partidului. Iohannis a format o alianță cu Partidul Democrat Liberal (PDL) și a pus bazele unei viitoare fuziuni între cele două partide. Alianța, denumită Alianța Creștin Liberală (ACL), l-a promovat drept candidat la alegerile prezidențiale din 2014, pe care le-a câștigat în al doilea tur de scrutin, în care a obținut 54,43% din voturi, învingându-l pe candidatul PSD, prim-ministrul în funcție Victor Ponta.