Ce nu e bine să faceți de Sfinții Apostoli Petru și Pavel: Aveți mare grijă

Petru si Pavel

Creștin ordotocșii sărbătoresc luni, 29 iunie, Ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Ca în fiecare mare sărbătoare, și în jurul Zilei Apostolilor Petru și Pavel au fost construite o serie întragă de tradiții și obiceiuri.

Credincioșii duc în această zi la biserică pachete ce conțin colaci și mere, zarzăre și colivă. De asemenea, se spune că oamenii trebuie să-și pună o dorință în această zi, iar Sfinții Apostoli le-o vor îndeplini doar acelora care au ținut post negru în ajunul sărbătorii.

Tradiții și obiceiuri de Ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel

  • Tradiția spune că, de Sfinții Petru și Pavel oamenii au voie să lucreze aproape orice, dar să nu toarcă deoarece se crede că se „întorc colacii de la morți
  • Tot acum, Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure
  • Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă.
  • Pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare; apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci.
  • Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc .

Revista Presei