Ce români nu mai pot munci în Marea Britanie după Brexit! Condiţiile sunt extrem de dure

Lovitură dură pentru mulţi români după Brexit. Condiţiile de acces pe piaţa muncii din Marea Britanie urmează să fie mult mai dure pentru aceştia, după ce Guvernul din această ţară a anunţat că doreşte să ia măsuri dure faţă de cetăţenii non-britanici. Documentul privind noul sistem de migraţie a fost publicat miercuri şi conţine o serie de detalii deosebit de importante. 

Conform noului document, cetăţenii care doresc să muncească în Regatul Unit o pot face doar atunci când vor strânge un anumit număr de puncte, bifând o serie de criterii importante. Sistemul este o copie a celui australian şi ar permite acestei țări să preia controlul granițelor în privinţa imigraţiei. Conform noului sistem, cei care vor să muncească în Marea Britanie, trebuie să strângă 70 de puncte. Un aspect deosebit al acestui act se referă la faptul că lucrătorii necalificați, care nu vorbesc limba engleză, nu vor mai putea să ajungă la muncă în Regatul Unit lucru care va duce la dispariţia forţei de muncă ieftine din fabricile, hotelurile şi restaurantele britanice.

Când vor fi implementate noile măsuri

Potrivit oficialilor britanici, noile măsuri în privinţa muncii vor fi implementate în Regatul Unit începând cu data de 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, noul sistem este contestat de mai mulţi oameni de afaceri din Marea Britanie care consideră că noile reguli vor aduce o serie de dezechilibre în domenii cheie ale economiei britanice.

Ce prevăd noile măsuri privind imigranţii

Noile legi spun că toți cei care vor să muncească în Marea Britanie trebuie să primească ofertă de muncă cu un salariu de cel puțin 25.600 de lire sterline pe an, existând de asemenea excepţii de salarii minime de 20.480 de lire sterline pe an, doar în industriile unde există deficit de angajați, cum ar fi domeniul sanitar. Mai mult, lucrătorii liber-profesioniști nu vor mai fi acceptați în această țară, chiar dacă dreptul artiștilor, sportivilor și al cântăreților de a intra în UK pentru spectacole, competiții sau audiții va fi menținut. Cu toate acestea, nu vor mai fi acceptate documente de identitate din ţări UE precum Franţa sau Italia. O altă măsură pe care o prevede Guvernul are în vedere mărirea numărului de muncitori sezonieri din agricultură la 10.000 de oameni, în timp ce alți 20.000 de tineri vor putea să intre în Regatul Unit, prin proiecte de ”mobilitate a tinerilor”.

Cum poți strânge cele 70 de puncte pentru a munci în Marea Britanie?

  • Ofertă de job din partea unui angajator validat – 20 de puncte
  • Job la nivelul de calificare corespunzător – 20 de puncte
  • Cunoașterea limbii engleze la nivel corespunzător – 10 puncte
  • Salariu de 20.480 lire – 23.039 lire – 0 puncte
  • Salariu de 23.040 lire – 25.599 lire – 10 puncte
  • Salariu de peste 25.600 lire – 20 de puncte
  • Job într-un sector cu deficit de angajați – 20 de puncte
  • Doctorat relevant pentru job: 10 puncte
  • Doctorat STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) relevant pentru job: 20 de puncte

Revista Presei