Ce se întâmplă când gătești în vase de inox? Trebuie să știi acest lucru neapărat

Vasele din bucătărie sunt foarte importante, nu doar pentru a-și ușura munca, ci și pentru sănătatea noastră. Este recomandat să utilizați vase corespunzătoare.

Dr. Laura Ene , Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, precizează că ar trebui să fim atenți atunci când alegem vasele. Materialul din care acestea sunt făcute contează foarte mult, deși nu ne dăm seama.

Aveți nevoie de vase care nu contribuie la proliferarea bacteriilor.

”Ideal ar fi ca vasele și ustensilele de gătit să fie făcute din materiale care nu se crapă, nu se cojesc și nu contribuie la proliferarea bacteriilor. De asemenea, vasele trebuie să fie bune conductoare de căldură, pentru a găti mâncarea uniform.

Industria vaselor de gătit este în permanentă schimbare, producătorii fiind preocupați de îmbunătățiri precum suprafețele non-aderente sau compatibilitatea vaselor cu diverse plite și mașini de spălat. Unele dintre materialele folosite de-a lungul timpului (precum fonta) sunt considerate în continuare sigure pentru sănătate, în timp ce altele (precum teflonul) conțin anumite substanțe dăunătoare atât calității mâncărurilor preparate în ele, cât și sănătății.”, recomandă medicul, potrivit doc.ro.

Vasele din inox sunt cele mai sigure

Medicul spune că vasele din inox sunt cele mai sigure când vine vorba de prepararea termică a alimentelor.

”Inoxul este un aliaj de oțel, crom și nichel, rezistent în timp, imun la coroziune și care nu afectează în vreun fel mâncarea, nici la temperaturi foarte mari.”, spune Dr. Laura Ene.

Vasele confecționate din sticlă termorezistentă

Sticla este un material sigur pentru sănătate, nu absoarbe mirosurile alimentelor și nu elimină substanțe nocive în timpul preparării.

Vasele de fontă sunt o alegere sănătoasă când gătim.

”Fonta naturală este un aliaj de fier cu carbon care nu aduce niciun risc pentru sănătate. Deși vasele de fontă pot elimina fier în mâncare, acest lucru nu este o problemă, ba chiar poate fi util pentru persoanele care suferă de lipsă de fier.”, scrie medicul.

Vasele din ceramică

Acestea nu conțin și nu elimină substanțe periculoase (sunt fabricate din apă și argile), pot fi folosite la temperaturi înalte, și, cu toate că se încălzesc mai greu, mâncarea se gătește uniform în ele.

Atenție la vasele non-aderente

Medicul nu le recomandă: Au căpătat la un moment dat o reputație proastă, deoarece aveau în componență politetrafluoroetilenă (PTFE, cunoscută sub numele de teflon), substanță care, la temperaturi înalte, elimină particule potențial toxice pentru sănătate. Se pare că din 2013 încoace, producătorii s-au angajat să scoată în anii următori componenta toxică din fabricarea acestor vase, deci e posibil ca oalele și cratițele fabricate în ultimii 4-5 ani să fie mai sigure.

Revista Presei