Toggle Menu
  1. Home/
  2. Sănătate/

Ce se întâmplă dacă bei o lingurita de ulei de măsline pe stomacul gol?

Uleiul de masline extravirgin este o sursa excelenta de grasimi sanatoase si nutrienti care sunt valorosi pentru sanatatea noastra.

Insa, poate ca nu te gandeai totusi sa-l bei ca atare si pe stomacul gol! Potrivit specialistilor de la BrightSide, acest obicei aduce o multime de beneficii pentru sanatate, astfel ca iata care sunt principalele motive ca sa bei o lingura cu ulei de masline pe stomacul gol:

Uleiul de masline este bun pentru colon. De ce sa bei pe stomacul gol o lingura cu ulei de masline? Cercetarile arata ca uleiul de masline baut pe stomacul gol protejeaza celulele de modificari care pot conduce la aparitia cancerului.

Totodată, are proprietati curative pentru colon si este un remediu excelent pentru persoanele care sufera de constipatie.

Advertisement

Uleiul de masline este bun pentru piele, par, unghii si oase. Acest obicei are un efect benefic asupra unghiilor, a pielii si a parului, redandu-le aspectul sanatos. Se stie deja ca este un ingredient nelipsit din mastile pentru par sau ten, insa uleiul de masline este mult mai eficient atunci cand este administrat intern.

Uleiul de masline curata ficatul. Daca bei ulei de masline pe stomacul gol te asiguri ca toate organele interne functioneaza normal si elimina toxinele.

In special, uleiul de masline este benefic pentru ficat, deoarece stimuleaza detoxifierea lui. Pentru un rezultat mai bun se amesteca 2 linguri de ulei de masline extravirgin cu zeama de la un sfert de lamaie si se consuma dimineata pe stomacul gol.

Uleiul de masline te ajuta sa slabesti. Contine o cantitate mare de grasimi omega-3, adica acele grasimi bune care confera satietate si sunt importante pentru sanatatea organismului.

In plus, studiile arata ca atunci cand vrei sa slabesti este foarte important sa consumi grasimi sanatoase, deoarece acestea stimuleaza metabolismul.

De asemenea, uleiul de masline este un bun inlocuitor pentru unt care contine multe calorii si nu este recomandat spre consum daca vrei sa scapi de kilogramele in plus.

Uleiul de masline intareste sistemul imunitar. Tot grasimile sanatoase sunt responsabile cu acest efect benefic asupra sistemului imunitar. Consuma zilnic o lingura cu ulei de masline pe stomacul gol, deoarece aduce multe beneficii pentru sistemul imunitar.

Uleiul de masline protejeaza inima de boli. Exista doua tipuri de colesterol, cel bun (HDL) si cel rau (LDL), iar uleiul de masline abunda in grasimi sanatoase care maresc nivelul colesterolului bun. Astfel, inima ta este protejata de boli grave.

Include uleiul de masline in alimentatia ta alaturi de o dieta echilibrata care cuprinde cereale integrale, legume si fructe pentru a proteja sistemul cardiovascular.

Uleiul de masline reduce inflamatiile din corp. Este unul dintre cele mai bune remedii cu efect antiinflamator in corp, de aceea ai un alt motiv ca sa bei ulei de masline pe stomacul gol.

Uleiul de masline controleaza nivelul glicemiei. Cercetarile arata ca uleiul de masline scade colesterolul rau si nivelul glicemiei din sange. Acest efect este benefic pentru persoanele care sufera de diabet.

Uleiul de masline protejeaza creierul. Datorita compusilor din continutul sau, uleiul de masline extravirgin sau presat la rece protejeaza creierul de maladii grave precum Alzheimer, scade riscul de depresie si imbunatateste memoria.

Cum alegem cel mai bun sortiment de ulei de măsline?

Deja ştii că uleiul de măsline este un lichid preţios care te poate proteja de numeroase probleme de sănătate, hrăneşte firul de păr, prevenind degradarea şi căderea acestuia şi poate ajuta la întărirea unghiilor şi menţinerea elasticităţii pielii, împiedicând apariţia ridurilor.

De asemenea, uleiul de măsline este un ingredient nelipsit al bucătăriei mediteraneene, fiind frecvent adăugat în salatele de legume proaspete, la prepararea sosurilor şi, bineînţeles, la obţinerea blatului subţire şi crocant de pizza.

Pentru că deja ai fost informat că uleiul de măsline reprezintă un adevărat miracol când vine vorba de sănătate, acum ne-am propus să îţi oferim câteva detalii despre modul în care poţi achiziţiona cel mai bun ulei de măsline, în funcţie de scopul pentru care îl vei folosi.

În primul rând, trebuie să cunoşti diferenţa dintre uleiurile extra-virgine şi cele virgine. Uleiurile extra-virgine sunt considerate cele mai sănătoase deoarece acestea provin de la prima presare la rece a măslinelor, extrăgându-se în acest fel toată “vitamina”. De asemenea, aceaste uleiuri nu au mai mult de 0,8% aciditate şi au un gust dulce pronunţat de lapte pasteurizat, fără gust şi miros străin.

În schimb, există pe piaţă şi ulei de măsline virgin, care are o aciditate mult mai crescută faţă de categoria mai sus amintită, şi anume de 1,4%, deci aproape dublă, pierzând astfel anumite proprietăţi cum ar fi aroma sau gustul, însă nici aceste uleiuri nu pot fi considerate mai puţin bune, deoarece nu trec prin nici un fel de proces de rafinare, astfel că nu conţin substanţe cu potenţial toxic.

Pe de altă parte, există uleiul de măsline simplu şi cel din turte de măsline, sortimente care pot fi găsite pe rafturile oricărui supermarket. Acestea însă nu sunt tocmai sănătoase pentru că trec prin diferite procedee chimice de rafinare, care le iau astfel din proprietăţile benefice. Ca să îţi faci o idee, uleiul din turte de măsline este fabricat din toate resturile care rămân la presarea uleiului superior. Aceeaşi reţetă poate fi regăsită, de exemplu, în cazul cremvurştilor, care, după cum bine se ştie, sunt făcuţi din tot felul de resturi de pieliţe, oase şi zgârciuri de origine animală şi sunt „machiaţi” cu ajutorul a numeroşi coloranţi şi conservanţi care îi fac să arate cât de cât comestibili.

Dacă alegi totuşi varianta cheap a uleiului de măsline, nu te hazarda să îl foloseşti la salate sau în preparate proaspete, ci mai degrabă pentru a prăji, cel mult, un ou, pentru că gustul şi mirosul sunt puternice şi neplăcute, sau pentru a şterge mobila de praf, acesta funcţionând excelent ca agent de îndepărtare a prafului şi efect de strălucire.

Prin urmare, nu te zgârci la câţiva lei şi alege un sortiment mai scump, dar care ştii sigur că este sănătos.

În plus, ţine cont şi de culoarea recipientului în care este comercializat uleiul de măsline. De exemplu, sticlele de culoare închisă sunt cele mai indicate deoarece ajută la prevenirea oxidării conţinutului, ca urmare a expunerii la lumina naturală, împiedicând astfel deteriorarea calitativă şi gustul de rânced ale uleiului.

Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este faptul că uleiul de măsline, odată luat din supermarket, nu trebuie ţinut în locuri umede şi însorite, ci la rece, ferit de razele soarelui, cât mai departe de orice sursă de căldură.
Nu trebuie uitat nici de termenul de valabilitate imprimat pe recipient, deoarece conţinutul trebuie consumat în termen de 12-18 luni de la deschiderea sticlei. Asigură-te că atunci când cumperi ulei de măsline acesta are o dată de valabilitate îndelungată şi nu lua o cantitate mai mare decât cea de care ai nevoie, astfel încât să foloseşti câteva picături atunci când ţi-e poftă de o salată fresh, iar următoarea dată când vei desface sticla e undeva pe la Crăciun ori Paşte.

Şi, foarte important, dacă ai ales să scoţi din buzunar mai mulţi bani pentru un ulei extra-virgin, nu face imprudenţa să îl foloseşti la prăjeli pentru că mâncarea va avea un gust oribil, din cauza punctului de fumegare extrem de scăzut, care se va răsfrânge asupra preparatelor culinare, rezultând un aliment gras şi cu un gust deloc plăcut. Deci, dacă ai poftă de o porţie de cartofi prăjiţi, nu te sfii să alegi clasicul ulei de floarea-soarelui.

Andru

Close
Apasă LIKE pentru a te ține la curent cu toate noutățile din justiție