Ce sfânt sărbătorim, de fapt, astăzi! Nu e sfântul Valentin

14 feb. 2020
Ce sfânt sărbătorim, de fapt, astăzi! Nu e sfântul Valentin

Chiar dacă mulți români creștin-ortodocși cred că astăzi este sfântul Valentin, în realitate, în calendarul ortodox apare un alt sfânt, care nu are nicio legătură cu Ziua îndrăgostiților. 

Sfântul Cuvios Auxentie, pomenit în calendarul creştin ortodox la 14 februarie, s-a născut la Constantinopol, în timpul împăratului roman Teodosie II (408-405).

Fiu al lui Ada Persul, era recunoscut şi preţuit în Constantinopol pentru calităţile militare şi pentru cunoştinţele sale teologice. Apropierea Sfântului Auxentie de oameni înduhovniciţi a făcut ca acesta să aleagă în cele din urmă calea monahală. Deci, lăsând deşertăciunea lumii acesteia s-a făcut ostaş al împăratului Hristos şi, monah fiind, a fost hirotonit mai întâi diacon, apoi preot.

Pentru cinstea şi slava care i se dădeau în cetate şi dorind o viaţă mai liniştită, s-a retras în Bitinia. Mai pe urmă s-a aşezat într-un munte nu departe de Calcedon. Fiind descoperit de nişte păstori, lumea a început să vină la dânsul, pentru că primise daruri tămăduitoare pentru cei suferinzi.

Aici, credincioşii i-au construit o chilie în vârful muntelui, de unde comunica, cu cei care veneau pentru sfat şi tămăduire, printr-o ferestruică tăiată în peretele chiliei.

A participat la Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon (451) unde a luat apărarea dreptei credinţe.

Într-adevăr, însă, Sfântul Valentin apare în calendarul catolic și este cel de la care ar fi plecat tradiția serbării acestei zi a îndrăgostiților.