Ce trebuie să faci neapărat de 1 martie ca sa-ti mearga bine. Tradiții și superstiții pentru prima zi de primăvară

de: Ana Toma
01 mart. 2021
Ce trebuie să faci neapărat de 1 martie ca sa-ti mearga bine. Tradiții și superstiții pentru prima zi de primăvară

După o iarnă geroasă și dificilă, am reușit să ajungem și la prima zi de primăvară. La fel ca și multe alte sărbători vechi, și ziua de 1 martie vine cu o serie de tradiții, superstiții, dar și obiceiuri care trebuie respectate cu strictețe.

Ziua de 1 martie este sărbătorită diferit în zonele țării. Fiecare regiune are tradițiile și obiceiurile ei, însă un lucru este comun în toate. Alegerea Babelor. În funcție de acest lucru am putea știi cum ne va merge tot anul.

Tradiții de 1 martie

Probabil ai mai auzit până acum despre Babe. Ele ne pot spune cum va fi întreg anul nostru, în funcție de vremea de afară. Cum îți dai seama însă care este Baba ta și la ce zi trebuie să fii atent? Ei bine, oamenii din anumite regiuni își aleg Babele de la începutul lunii martie după bunul plac, între 1 şi 9 martie,

De asemenea, există și alte persoane la care tradiţia spune că baba ta este reprezentată de suma cifrelor datei de naştere.

Cu alte cuvinte, cei născuți în data de 15 vor calcula 1 plus 5, adică șase martie. Mare atenție însă, Babele au loc în perioada 1-9 martie, așa că trebuie să ne grăbim pentru a știi ce ne rezervă noul an.

Semnificația mărțișorului

Mărțișorul este simbolul primăverii, cel pe care toate femeile în primesc. În Moldova însă, tradiția este complet pe dos, adică bărbații sunt cei care primesc mărțișoare în prima zi de primăvară.

Mărțișorul se ține în piept până pe 8 martie, spune tradiția, însă unele persoane în  poartă până la primul pom înflorit, apoi agață șnurul mărțișorulu de o creangă. Se spune că în acest fel vei avea noroc din toate punctele de vedere întreg anul.

De asemenea, tradiția mai spune că mărţişorul te fereşte de cele rele și este considerat un adevărat talisman, așa că gândește-te de două ori înainte să îl porți.

Obiceiuri cu noroc de 1 martie

Purtarea mărțișorului este una dintre tradițiile principale care îți asigură noroc pe întreg anul. De asemenea, dacă vrei să fii păzit de ghinion, trebuie să lași curățenia deoparte în prima zi de primăvară.

De 1 martie este interzisă măturarea, curățenia și călcarea rufelor. Mare atenție, dacă dai cu mătura în prima zi de primăvară, tradiția spune că vei goni tot norocul din casă. Dacă speli rufe, ai putea aduce gerul iernii înapoi, așa că ține cont de aceste lucru.

Există și o superstiție legată de ceartă. Cei care se ceartă în prima zi de primăvară se vor împăca de abia la toamnă.