Cea mai bună friptură de pui: pui mănăstiresc. Este pur și simplu delicios. Rețeta lui Radu Anton Roman

pui la cuptor

Rețeta de astăzi este una cu totul și cu totul specială. Vorbim de o rețetă a lui Radu Anton Roman, o rețetă de pui mănăstiresc care îi va impresiona chiar și pe cei mai pesimiști dintre oaspeții voștri.

Ingrediente (pentru 12-14 porții)

  • pui intreg 1 buc. (2 kg)
  • ciocanele de pui 6 buc. (700 g)
  • ciuperci champignon 400 g
  • ciuperci pleurotus 400 g
  • afumatura (kaizer) 400 g
  • ceapa 4 buc. (380 g)
  • vin alb (reteta recomanda un vin dulceag) 300 ml
  • unt (62% grasime) 100 g
  • usturoi 12 catei (25 g)
  • boia de ardei dulce 1 lingura rasa
  • cimbru uscat 1 lingura
  • marar si patrunjel cate 1 legatura medie
  • smantana grasa 400 g
  • oua 3 buc.
  • frunze de telina (eu am pus 2 tije)
  • sare, piper

Mod de preparare:

„Taiati puiul intreg (curatat si spalat) in bucati: pulpe, piept, aripi si spinare. Puneti la fiert, in 500 ml de apa, spinarea (cu tot cu gat si tartita, daca exista). Aveti grija sa spumuiti pana cand nu se mai formeaza spuma, apoi lasati sa fiarba, la foc mic, cu oala semi-acoperita. Restul de pui, adica bucatile pentru friptura, plus ciocanelele luate separat, dati-le cu un pic de sare si de piper, precum si cu boia. Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius.

Intr-o tigaie mare, topiti 70 g unt si rumeniti, pe rand, bucatile de pui condimentate. Pe masura ce le scoateti, asezati-le intr-o tava adanca sau intr-un vas de Jena mare. Intre timp, cand spinarea de pui a fiert bine, scoateti-o pe o farfurie si pastrati fierbinte supa de pui. Puneti din supa fierbinte peste bucatile de pui rumenit (cat sa le acopere) si bagati tava in cuptor.

Lasati cam 30 de minute. Intre timp, topiti si restul de unt (30 g) si puneti la calit ceapa (taiata felii). Daca puneti tije de telina, este momentul sa le adaugati peste ceapa (daca puneti frunze, le presarati la final, cu mararul si patrunjelul). Adaugati kaizerul, betigase. Lasati cateva minute, amestecand des.

Puneti ciupercile (curatate, spalate si taiate felii). Dupa cateva minute (timp in care ciupercile se inmoaie un pic), stingeti cu vin si cu restul de supa fierbinte si adaugati cimbrul uscat.

Scoateti de pe spinarea fiarta carnea si puneti-o in sosul cu ciuperci. Adaugati usturoiul trecut prin presa. Potriviti sosul de sare si de piper si, cand au trecut cele 30 de minute de stat in cuptor, rasturnati-l in tava, peste pui. Bagati inapoi tava in cuptor si mai lasati puiul cam 30 de minute. La finalul timpului, puiul ar trebui sa fie foarte bine patruns.

Intr-un castronel, bateti smantana cu ouale, un pic de sare si de piper. Turnati amestecul peste pui, presarati mararul si patrunjelul (maruntite) si, gata!, puiul manastiresc este tocmai bun.

Serviti-l invitatilor cu mamaliguta si muraturi,” notează gurmandino.ro.

Revista Presei