Cea mai bună rețetă de tiramisu, gata în doar 20 de minute. Care este secretul

tiramisu

Începe săptămâna cu un desert delicios pentru cei dragi! Îți prezentăm astăzi cea mai bună rețetă de tiramisu, gata în doar 20 de minute.

Pentru 8 porții, ai nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru crema de tiramisu:

  • 500 g mascarpone
  • 100 g zahăr
  • 4 ouă proaspete
  • opțional: ½ linguriță extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat

Mai aveți nevoie de:

  • 300 g pișcoturi (Savoiardi)
  • 300 ml cafea naturală tare (tip moka) îndulcită cu 2-3 lingurițe de zahăr
  • opțional: 50 ml lichior de migdale (Amaretto) sau vin dulce Marsala
  • 1 lingură de pudră de cacao amară

Potrivit savoriurbane.com, „tiramisu reteta originala este un desert relativ nou, datand doar din anii 60, desi un desert arhi cunoscut. Exista mai multe feluri de tiramisu, dar aceasta varianta cu cafea espresso si crema de oua cu mascarpone este considerata clasica.”

Ca orice desert extrem de îndrăgit, de-a lungul timpului reteța inițială a fost reinterpretată, după ureche, de diverși chefi. Însă, în rețeta clasică de tiramisu, frișca nu are ce căuta, mai ales dacă vorbim de frițcă vegetală. De asemenea, pișcoturile nu trebuoe însiropate cu cacao instant cu lapte ci cu cafea veritabilă. Dacă aveți în familie hipertensivi sau copii, puteți alege să folosiți cafeaua decofeinizată.

Mare atenție la calitatea ingredientelor: mascarpone trebuie să fie natural (Aveți grijă la imitații), cafeaua trebuie să fie una tare și aromată, preparată corect, iar ouăle să  fie proaspete.

Cum se prepară crema de mascarpone?

„Am început prin a separa gălbenușurile de albușuri și a le așeza în 2 castroane curate. Peste gălbenușuri am pus 1/2 din zahăr (adică 50 g) iar pe restul l-am păstrat pentru spuma de albușuri. Am început cu mixarea gălbenușurilor cu zahărul timp de 4-5 minute. Puteți pune și un pic de vanilie. Acestea devin cremoase, cresc în volum și se deschid la culoare. Dacă doriți le puteți pune pe abur până la 73 C. Va trebui însă să așteptați apoi răcirea completă înainte de a adăuga mascarponele.

Am adăugat apoi mascarponele în 2 tranșe și am mixat câteva secunde ca acesta să fie bine incorporat. Separat am bătut albușurile iar când spuma a fost densă și tare am adăugat zahărul păstrat deoparte (50 g). Am continuat baterea spumei alte 2-3 minute. Iată cele 2 castroane: în stânga sunt gălbenușurile cu mascarpone iar în dreapta spuma din albușuri. Dacă vă temeți de albușurile crude atunci vă recomand să faceți bezea elvețiană (bătută pe abur).

Am lăsat mixerul deoparte și am trecut la incorporarea treptată a spumei în crema de gălbenușuri folosind telul de mână. Mai întâi am pus 1/3 din ea apoi restul de 2/3. Am omogenizat crema de tiramisu cu grijă să nu strivesc spuma. În final am obținut o cremă de tiramisu fabuloasă! Pufoasă, gustoasă, potrivit de dulce și cu ținută”, notează savoriurbane.com.

Cum se montează desertul peste pișcoturile însiropate?

„Mi-am pregătit cele necesare (mise en place): cafeaua rece pe care am îndulcit-o cu 2 lingurițe de zahăr și am așezat-o într-un recipient potrivit ca dimensiuni cu pișcoturile, crema de mascarpone așezată în poș echipat cu dui larg simplu de 2,5 -3 cm (adică în pungă cu șpriț), platoul și pișcoturile. Dacă vă e frică să nu curgă crema puteți alege și o formă dreptunghiulară mai adâncă (de sticlă, ceramică sau metal). Nu este greșit dacă alegeți cupe sau boluri mici pentru porții individuale de Tiramisu.

Am creat un strat de cremă pe platou – acesta va fi baza prăjiturii. Treaba merge ușor cu crema pusă în poș. Am făcut niște meandre late cât pișcoturile.

Am însiropat scurt pișcoturile în cafeaua rece. Puteți adăuga în cafea Marsala sau Amaretto dar eu am preferat să mă bucur de aroma grozavă a acesteia. Pișcoturile se cufundă în cafea preț de câteva secunde – ele nu trebuie să se sfărâme!

Am așezat primul strat de pișcoturi însiropate peste baza de cremă. Am modelat cu poșul al doilea strat de cremă și am continuat similar cu alt rând de pișcoturi însiropate. Puteți face și 3 rânduri dar eu m-am oprit la 2.

Sfat: Tiramisu proaspăt montat trebuie dat la frigider pentru măcar 2-3 ore ca să se răcească bine. Decorul de cacao se face chiar înainte de servire deoarece altfel pudra de cacao se umezește, face crustă și arată urât.

Cu câteva momente înainte de a-l servi am scos desertul de la frigider și l-am pudrat din abundență cu cacao neagră de calitate (cu ajutorul unei site dese). Am protejat lateralele platoului cu fâșii de hârtie de copt pe care le-am ridicat după ce-am terminat de cernut cacaoa”, conchide savoriurbane.com

Revista Presei