Cea mai bună rețetă din lume! Dovlecei gratinați cu brânză și sos de roșii. Un deliciu extrem de ușor de preparat. Ingredientul care nu trebuie să lipsească

dovlecei la cuptor

Dovleceii sunt extrem de delicioși și pot fi gătiți în nenumărate moduri. Astăzi, vă prezentăm o rețetă de dovlecei gratinați cu brânză și sos de roșii, cu care îi veți impresiona cu siguranță pe cei dragi.

Ingrediente:

  • 1 kg dovlecei
  • sare
  • 2 linguri ulei
  • 250 g mozzarella maturată sau cașcaval la alegere
  • 50 g pecorino sau parmezan
  • 100 g brânză de capră (opțional)
  • 600 ml suc de roșii + 2 căței de usturoi + câteva frunze de busioc

Mod de preparare:

Vă prezentăm în continuare modul de preparare ales de savoriurbane.ro:

„Am decojit dovleceii (pe cei deschiși la culoare) și i-am spălat bine. I-am tăiat pe lung în felii groase de max. 1 cm. Am folosit din ambele feluri pentru că așa am avut în casă.

Le-am sărat bine și le-am pus la scurs 30 de minute într-o strecurătoare ca să scot apa din ele. Apoi le-am sotors în palme având grijă sp nu le strivesc și le-am tamponat cu șervete curate. Am uns lejer feliile de dovlecel cu ulei și le-am așezat într-o caserolă.

Unele rețete prevăd tăvălirea dovleceilor prin făină și prăjirea lor în baie de ulei. Eu am ales varianta de prăjire a acestora (fără făină) la grătar sau la tigaie tip grill. Așa că am încins bine tigaia (fără ulei) și am prăjit feliile de dovlecel câteva minute pe fiecare parte. Dovleceii se vor găti și la cuptor așa că am vrut mai mult să le dau aromă de grill și marcajele specifice.

Iată cele necesare montării acestor dovlecei gratinați: brânza rasă (mozzarella), batonul de brânză de capră, feliile de dovlecei la grătar, sosul de roșii. Practic am desfăcut o sticlă de suc de roșii de casă în care am pus 2 căței de usturoi zdrobiți și 3-4 frunze de busuioc proaspăt tocate (poate fi 1/2 de linguriță de busuioc uscat). Nu am mai pus sare deoarece dovleceii și brânza sunt destul de sărate. Pecorino ras fin (sau parmezanul) sunt pentru crusta finală, nu le punem acum.

Am ales o formă termorezistentă de 30 x 17 cm în care am pus un strat subțire de sos de roșii. A urmat un strat de dovlecei și iar sos de roșii.

Apoi vine un strat de brânză rasă și mici bucățele de brânză de capră. Și iar dovlecei, sos de roșii și brânză.

Am continuat așa până am terminat ingredientele. Deasupra am încheiat cu sos de roșii și un strat generos de brânză rasă. Tot acum am presărat și pecorino ras fin (sau parmezan) care are o aromă pregnantă. Am stropit totul cu o lingură de ulei.

Am dat forma cu parmigiana de dovlecei la cuptorul preîncins la 180 C și am copt gratenul timp de 25 de minute. Ideea e să se formeze crusta rumenă și apetisantă de la suprafață dar și să apuce să se topească brânzeturile din interior. Nu vă pot descrie ce arome faine am în bucătărie!

Am scos forma din cuptor și am lăsat dovleceii la răcorit vreo 15 minute. Nu te poți atinge de vulcanul acesta care clocotește.

După acest răstimp am putut să tai parmigiana în bucăți și să o servesc familiei mele. Încă e foarte fierbinte așa că mai suflăm în ea, mai oftăm, mai gustăm de la margini. O nebunie de mâncare gustoasă și aromată! Dovleceii sunt fragezi, sosul este aromat iar brânza s-a topit și se întinde în fire. Nu mai lipsește decât pâinea proaspătă,” noteaza savoriurbane.ro.

Revista Presei