Cea mai bună zacuscă de dovlecei. Rețeta tradițională. Este mai delicioasă decât crezi

de:
24 sept. 2020
Cea mai bună zacuscă de dovlecei. Rețeta tradițională. Este mai delicioasă decât crezi

Toamna a început deja, iar cei mai mulți dintre noi ne facem deja provizii. Dacă vrei ca în următoarea perioadă să te răsfeți, trebuie neapărat să prepari această zacuscă de dovlecei. Rețeta este una extrem de simplă, iar gustul îți va întrece așteptările.

Pentru a prepara această rețetă ai nevoie în primul rând de câteva legume proaspete și de ceva timp liber. Dacă urmezi pașii corect, te vei bucura de niște provizii delicioase.

De ce ai nevoie

  • 2 kg dovlecei;
  • ½ kg morcov;
  • 1 kg de ceapă;
  • 1 kg ardei gras roșu sau gogoșari;
  • 1 căpătână de usturoi;
  • 200 ml de ulei;
  • Sare, piper și foi de dafin.

Cum o prepari 

Primul pas este prepararea dovleceilor. Ei se spală, se curăță de coajă și se taie în felii subțiri sau rondele. Se spală apoi și se curăță și restul legumelor, după care se taie în cubulețe mici.

Toate legumele se pun într-o tavă mare de cuptor, se stropesc cu puțin ulei și se dau la cuptor, la temperatură mică, 100 de grade Celsius pentru o oră și jumătate. O jumătate din timp, legumele se țin în cuptor acoperite cu o folie de aluminiu, după care aceasta se înlătură și legumele se lasă în cuptor.

Când sunt gata, legumele se lasă să se răcească, iar ardeii se curățăde pieliță. Toate legumele tocate și curățate se pun în robotul de bucătărie pentru a se mărunți.

Într-un vas mare se pune uleiul și se adaugă toate legumele tocate, peste care se pune bulionul, foile de dafin, sare și piper și se las totul pe foc pentru aproximativ 40 de minute, amestecând constant. Când zacusca de dovlecei este gata, se pune fierbinte în borcane sterilizate, se adaugă capacele și se mai pun în cuptor pentru 30 de minute, la 100 de grade Celsius.

Borcanele se mai pot fierbe pentru 20 de minute într-o oală mare în care se pune un prosop și se umple cu apă până la nivelul capacelor. Când s-au răcit complet, borcanele de zacuscă se depozitează și se păstrează în cămară, iar când vei avea poftă, te vei bucura de un gust delicios.