Cea mai cruntă lovitură pentru pensionari! Vestea a picat ca un trăznet 

09 apr. 2020
Cea mai cruntă lovitură pentru pensionari! Vestea a picat ca un trăznet 

Cea mai mare lovitură pentru pensionari vine abia acum, în contextul crizei economice care a început să se resimtă și în România. 

Astfel, creşterea pensiilor, programată pentru luna septembrie, ar putea fi amânată. Deși nu s-a anunțat în mod clar acest lucru, surse politice citate de G4Media au declarat deja că Guvernul ia în discuţie o posibilă amânare a creşterii generalizate a pensiilor cu 40%, creştere prevăzută pentru 1 septembrie 2020.

Cel mai probabil, guvernul ar putea decide o creştere cu un procent mult mai mic, în anumite condiţii, au mai declarat pentru G4Media.ro sursele citate.

Informația vine la scurt timp după ce Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a declarat că nici nu trebuie să ne mai gândim la o creștere a pensiilor de 40%.

Nici să nu ne gândim

„Deficitul pe care noi îl prognozasem, de 4%, fără creşterea pensiilor în acest an nu este un scenariu cu care se mai poate lucra.

Ceea ce s-a anunţat azi în şedinţa de la Cotroceni arată că se lucrează la o restructurare, nu la o simplă rectificare, a logicii construcţiei bugetului, atât cât se poate. Noi trebuie să regândim construcţia bugetului, să folosim la maximum fonduri europene, să căutăm să obţinem de la Comisie o amânare a cofinanţărilor, astfel încât să nu fie grevat bugetul public, care şi aşa este foarte sărac.

Înţelegem că, deşi s-au relaxat regulile fiscale în Uniunea Europeană, aceasta nu înseamnă că poţi să faci orice, să cheltuieşti oricât.

Nici nu avem puterea economică, nu avem dimensiunea veniturilor fiscale din alte ţări, astfel încât trebuie să încercăm să controlăm un deficit bugetar care foarte uşor se poate duce dincolo de 7% din Produsul Intern Brut. Deci, România trebuie să-şi menţină accesul la finanţare pe piaţa internă şi pe piaţa externă. Trebuie să recântărim toate cheltuielile, să amânăm din ele, inclusiv cheltuieli militare.

În opinia mea, cheltuiala pentru sănătate echivalează cu cheltuiala pentru arsenal militar. Războiul este de altă natură, dar tot război este. Să amânăm din unele investiţii care nu sunt urgente.

Trebuie să ne gândim şi la acele cheltuieli rigide, sub nicio formă creşterea pensiilor cu 40%… Nu ştiu, se poate contempla o creştere cu rata inflaţiei şi m-aş adresa numai celor mai mici pensii, nu tuturor pensiilor, între care unele sunt foarte mari”, a afirmat Dăianu, la Digi 24.