Cea mai delicioasă rețetă a verii: Budincă de dovlecei cu brânză

budinca de dovlecei

Cât mai ține sezonul dovleceilor mi-am propus să profit cât pot de pe urma lor, să-i gătesc în cât mai multe moduri diferite. Astfel, am dat pe blogul Laurei Laurențiu peste această rețetă absolut delicioasă de budincă de dovlecei cu brânză, pe care o împărtățesc cu voi în cele ce urmează.

Ingrediente:

  • 1,6 kg dovlecei curatati de coaja
  • 500 de grame de branza (eu am folosit jumatate telemea si jumatate branza slaba de vaci, bine stoarsa de zer, merge perfect si feta)
  • 4 oua
  • 10 linguri de orez (210 grame)
  • 6 linguri de faina (eu am folosit faina de porumb (malai), din care am pus 120 de grame)
  • 100 de ml de ulei de masline extravirgin
  • optional, 1 lingurita de boabe de coriandru zdrobite
  • 3 catei de usturoi
  • 1 legatura de patrunjel verde tocat (sau marar)
  • sare, piper

Pentru deasupra:

  • 2 oua
  • 200 ml iaurt
  • 3 linguri de faina (malai, pesmet)
  • ulei si faina (pesmet, malai) pt. uns si tapetat tava

Mod de preparare:

„Modalitatea de preparare pentru budinca de dovlecei este cum nu se poate mai simpla. Dovleceii se spala si se decojesc, daca se folosesc dovlecei cruzi nu e nevoie sa se indeparteze coaja iar daca se folosesc dovlecei mai ”dolofani”, nu e musai sa se scobeasca semintele.

Dovleceii se rad pe razatoarea cu gauri mari, se adauga ouale, branza, orezul (crud), faina (in cazul meu malaiul), verdeata, usturoiul tocat si coriandrul zdrobit, condimentele. Se toarna uleiul si se amesteca totul omogen. Foarte simplu si rapid, am terminat compozitia pentru budinca de dovlecei cu branza.

Compozitia pentru budinca de dovlecei se toarna in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina de porumb sau pesmet.

Tava in care am copt placinta cu dovlecei este destul de mare, 38×25 cm.

Se niveleaza bine compozitia de budinca de dovlecei in tava, apoi se presară pe deasupra cu mălaiul (sau pesmetul, ce alegeti sa folositi pentru crusta).

Se bat cele doua oua cu iaurtul si se repartizeaza deasupra de budinca de dovlecei.

Se coace budinca de dovlecei in cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ o ora, pana cand se rumeneste frumos pe deasupra. Se lasa sa se racoreasca in tava (se serveste calduta sau rece, nu fierbinte) si se portioneaza.

Budinca de dovecei se potriveste perfect servita pe post de garnitura, cu diferite preparate cu carne si sos (de exemplu, piept de pui cu sos de ciuperci, tocanita de vita etc). La fel de buna este si simpla, chiar m-am gandit ca ar fi ideala pentru cina, doar cu putin sos de rosii sau iaurt… cu toate ca unii dintre mesenii mei au cerut si niste chiftele,” notează lauraleurentiu.ro.

Revista Presei