Cea mai gustoasă prăjitură cu prune. Rețeta care a înnebunit România: Este cel mai delicios desert

prajitura cu prune

Cea mai delicioasă prăjitură cu prune. Rețeta simplă a pandispanului cu prune a pus România pe jar, fiind una dintre cele mai căutate și citite rețete din această perioadă.

Ingrediente:

 • 350 de grame făină obișnuită (tip 650)
 • 1 linguriţă rasă praf de copt
 • 5 ouă mari
 • 1 praf de sare
 • 300 de grame de zahăr
 • 300 ml ulei vegetal cu gust neutru (de floarea soarelui, rapiță etc)
 • zeama de la 1/2 de lămâie
 • coaja rasă de la 1 lămâie
 • 1 lingură de extract de vanilie
 • 22-24 de prune dulci și coapte, dar tărișoare
 • 2 linguri de pesmet alb
 • 2 linguri de zahăr pudră
 • în plus unt pentru uns tava și 1 lingură de făină pentru presărat

Mod de preparare:

„1. Se pornește cuptorul și se fixează la 175 de grade Celsius. Se unge cu unt tava, insistând pe la îmbinări și muchii și se tapetează cu făină.

Se spală bine prunele și se desfac în jumătăți, îndepărtând sâmburii.

2. Pentru blatul de prăjitură cu prune, se separă ouăle cu grijă. Să nu ajungă pic de gălbenuș în albușuri. Albușurile se pun într-un castron încăpător, gălbenușurile, de preferință, în vasul înalt al blenderului de mână (dacă aveți). Se toarnă deasupra gălbenușurilor tot uleiul. Se bagă blenderul în vas și se mixează puternic, ridicând lent blenderul, până când se formează o maioneză consistentă. Dacă nu aveți posibilitatea de a prepara această maioneză la blender, puteți să o pregătiți în modul clasic, turnând în fir subțire uleiul peste gălbenușuri în timp ce bateți continuu, într-un singur sens, cu un tel în formă de pară sau amestecați cu o lingură de lemn.

3. După ce ați terminat cu maioneza, adăugați sarea peste albușuri și bateți-le spumă tare cu mixerul. Adăugați zahărul în ploaie, în 4-5 șarje. După ce ați adăugat tot zahărul, adăugați și zeama de lămâie. Aceasta va ajuta la dizolvarea zahărului în masa de albuș bătut. Mixați puternic până obțineți o spumă densă și lucioasă. E gata când, luând o cantitate mică de spumă între degete, nu se mai simt cristale de zahăr nedizolvate.

4. Maioneza se transferă într-un castron și se adaugă extractul de vanilie, coaja rasă de lămâie și 1/3 (aproximativ) din cantitatea de bezea. Se amesteca energic cu o spatulă până când se omogenizează.

5. Compoziția cu gălbenușuri se toarnă peste bezeaua rămasă. Într-un castronel, se amestecă bine făina cu praful de copt. Se cerne printr-o sită cam 1/4 din aceasta peste compozițiile din castron. Se omogenizeaza cu mișcări delicate, cu o spatulă fexibilă, ridicând compoziția de pe fundul vasului spre suprafață și rotind vasul câte 1/4 de rotație după fiecare mișcare. Făina se adaugă în 4 tranșe, trecând-o prin sită de fiecare dată. Se încorporează cu grijă, ca să nu se piardă aerul acumulat în albușuri. Pentru această prăjitură cu prune, avem nevoie de un aluat de pandișpan mai consistent decât unul obișnuit. Imediat ce s-a omogenizat, se toarnă în tava unsă cu unt și tapetată cu făină.

6. Se nivelează aluatul in tavă. Jumătățile de prune se tăvălesc prin pesmet și se aranjează deasupra aluatului, cu coaja în sus. Înghesuiți-le bine, pandișpanul își va găsi loc printre ele în timpul coacerii.

7. Se dă tava cu prajitura cu prune la copt, la o înălțime medie, în cuptorul preîncălzit la 175 de grade. După 15 minute, dacă prăjitura deja s-a rumenit, se acoperă lejer cu o foaie de hartie de copt umezită. Se coace în continuare încă 25-30 de minute. E nevoie cam de 40-45 de minute în total, cu mențiunea că prăjitura mea a fost gata în 40 de minute.

8. Prăjitura cu prune este gata când o scobitoare curată înfiptă în aluat iese afară curată, fără urme de aluat crud. Prăjitura se va tăia doar după ce se răcește complet. Eu am scos-o din tavă și am pus-o la răcit pe un grătar. Dacă vi se pare prea riscantă operația asta, se poate lăsa să se răcească în tava în care s-a copt.

Prăjitura cu prune se presară cu zahăr pudră și se servește imediat. E minunată simplă sau acompaniată de un sos de vanilie, frișcă bătută sau altele asemenea. Prunele sunt zemoase și acrișoare, pandișpanul auriu și aerat, ce să-ți dorești mai mult,” notează LauraLaurentiu.ro.

Revista Presei