Românii nu prea apreciază sparanghelulul, în schimb pleacă în număr mare în Germania să-l culeagă pentru nemți, care știu să se bucure de beneficiile acestei plante. Acesta conține glutation, un antioxidant, care protejează organismul de apariția cancerului și reprezintă în același timp o sursă excelentă de fibre și de vitaminele A, C E si K.
Sparanghelul se găsește totuși și în România, în comerț și se poate prepara foarte simplu. Cea mai simplă rețetă este cea indicată de retetepractice.ro, iar rezultatul este unul delicios.
„Înainte de a găti sparanghelul, acesta trebuie curățat rapid sub un jet de apă rece, apoi tijele trebuie rupte, deoarece capătul gros are o consistentă lemnoasă și nu poate fi mâncată ușor.
Pentru a îndepărta partea lemnoasă a sparanghelului, nu trebuie decât să îndoi ușor fiecare tijă, iar această se va rupe exact de unde poate fi consumată. Părțile lemnoase se aruncă, iar tijele rămase se pot găti fie întregi, fie taiare în secțiuni de câțiva cm lungime.
Cel mai frecvent, sparanghelul este pregătit la abur, dar el poate fi preparat și pe grătar, prăjit sau la cuptor sau la microunde. După 2-3 minute de ținut la abur, testează sparanghelul folosind o furculiță. Acesta ar trebui să fie moale, încât să poată întră furculiță, dar ușor crocant.
Dacă dorești să-l servești rece, clătește sparanghelul în apă rece după ce l-ai gătit la abur. Astfel își va menține culoarea intensă și nu va continuă să își modifice consistentă din pricina temperaturii.
Pentru a-l găti la cuptor, e suficient să pui tijele rămase într-o tavă, să le stropești cu puțîn ulei și să le potrivești de sare și piper. În 10-15 minute va deveni crocant și va începe să-și schimbe culoarea, moment în care vei ști că sparanghelul este făcut.
Sparanghelul merge de minune gătit și la grătar, această fiind poate și cea mai rapidă metodă. Presară sparanghelul cu sare și piper într-un castron, apoi adaugă ulei de măsline și amestecă tijele între ele pentru că uleiul să se distribuie uniform. Pune apoi legumele pe cuptorul încins și lasă tijele cam 1-2 minute pe fiecare parte.
Oricare metodă de gătire a sparanghelului ai alege, ține cont că fierberea nu este menționată în acest articol, și există un motiv pentru asta. Sparanghelul conține nutrienți solubili în apă, iar expunerea lui prelungită la apă duce la pierderea multor elemente nutrivite”, explică cei de pe retetepractice.ro.