Ceapa verde și pătrunjelul pot fi contaminate de coronavirus! Ce trebuie să faci ca să nu fii în pericol

13 apr. 2020
Ceapa verde și pătrunjelul pot fi contaminate de coronavirus! Ce trebuie să faci ca să nu fii în pericol

Pentru că este o perioadă în care majoritatea românilor cumpără ceapă verde și multă verdeață pentru pătrunjel sau mărar ca să pună la mâncare, medicii spun că există pericolul ca noul coronavirus să se depună pe verdețuri. Este însă important să știm să le igienizăm, mai ales că mulți dintre noi am fi tentați să facem o greșeală. 

Astfel, informațiile științifice despre coronavirusuri arată că acestora nu le place uscăciunea. De aceea, când veniți de la piață sau de la supermarket, frunzele verzi se lasă două ore să se usuce, la temperatura camerei și abia după aceea se pot spăla.

”Le luăm din piață sau supermarket, le păstrăm puțin. O oră, două adică. Aceste particule virale ajung și se depun inclusiv pe legume, fructe, după un timp vor fi inactivate, dacă menținem legume, fructele în condiții de uscăciune, apoi le spălăm foarte bine, riscul de contaminare pe această cale tinde spre zero.

Nu le puneți la frigider, pentru că la frigider e o oarecare umiditate, deci le lăsăm, uscăciunea e un dușman foarte mare al virusurilor, uscăciunea nu le place,” spune Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie, Universitatea București.

A luat coronavirusul de pe punga de cumpărături

O femeie izolată de 3 săptămâni susţine că a luat coronavirusul de pe punga de cumpărături lăsată la uşa ei.

„Chiar credeam că fac tot ce trebuie. Abia am avut contact cu cineva. Nici măcar nu am atins-o pe femeia care mi-a livrat cumpărăturile. Sunt ingrozită. N-am fost în viaţa mea atât de bolnavă şi nici atât de speriată. Din ce aud de ventilatoare, sunt treburi înspăimântătoare”, a povestit femeia unui post de radio local, potrivit Daily Mail.

Ea crede că a fost infectată de pe o pungă de cumpărături lăsată la pragul uşii de o femeie care i le-a livrat.