Cei care au lucrat în aceste grupe de muncă trebuie să aducă acest act! E obligatoriu pentru ieșirea la pensie

Casa de Pensii a anunțat. Sunt vizați toți românii care vor ieși la pensie. Este vorba despre vechimea în muncă pentru grupa I sau a II-a.

Potrivit reprezentanților, dacă aveți lipsă perioade din vechimea în muncă, trebuie să aduceți o adeverință de la fostul angajator. În cazul în care nu veți prezenta acest act, perioada respectivă va fi considerată o perioadă normală de muncă.

Cei care au lucrat în grupele I și II de muncă, până la data de 1 aprilie 2001, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, din cauza condițiilor deosebite, se arată în Legea nr. 263/2010.

Aveți nevoie de carnetul de muncă

Așa cum am precizat anterior, perioadele de vechime. până în 2010, au fost trecute în carnetele de muncă. Dacă acestea au fost greșite, trebuie să solicitați o adeverință pentur perioada lucrată.

Angajatorii și deținătorii de arhive sunt obligați să vă ofere aceste adeverințe. În cazul în care nu prezentanți documentele sau nu vă încadrați în acele grupe de muncă, perioadele respective vor fi considerate perioade normale de muncă.

Persoanele care nu au, încă, acel carnet de muncă, trebuie să intre neapărat în posesia lui. Cei care au lucrat înainte de 31 decembrie 2010, trebuie să prezinte acel carnet pentru a ieși la pensie.

Ce se întâmplă cu adeverințele vechi

Dacă aveți adeverințe mai vechi de 2008, acestea vor fi luate în calcul, chiar dacă nu corespund cu modelul din prezent, dar trebuie să îndeplinescă acele condiţii legale de valabilitate.

Adeverințele eliberate până în 2010, vor fi loate în considerare, doar dacă îndeplinesc condiţiile de fond şi formă prevăzute de acesta.

Revista Presei