Cei care au muncit înainte de 2010 trebuie să facă asta imediat. S-a făcut anunțul

munca

Cei care au muncit înainte de 2010 trebuie să facă acest lucru imediat! Inspectoratele de muncă au făcut un anunț important pentru toți romînii.

Este vorba despre carnetele de muncă, ce dovedesc vechimea în muncă. Sunt vizați toți cei care au muncit până pe 31 decembrie 2010. Se pare că zeci de mii de salariați nu și-au primit aceste carnete.

Așadar, toți cei care nu ați primit aceste carnete ar trebui să faceți demersuri pentru a intra în posesia lor. Acestea sunt necesare în momentul în care veți ieși la pensie.

În prezent, vechimea în muncă de sovedește printr-o adeverință de la fostul angajator. Acestea pot fi obținute și de la  inspecțiile teritoriale de munncă.

Carnetul de muncă, înlocuit

Carnetul de muncă a fost înlocuit în 2010 cu Revisalul (registrul electronic de evidență a salariaților). Din păcate, nici acum, în 2020, aceste carnete nu au ajuns la oameni.

Carnetele sunt o dovadă a vechimii în muncă

„Vechimea în muncă acumulată până la data de 31 decembrie 2010, reconstituindu-se, la cererea persoanei în cazul în care nu posedă carnet de muncă la aceasta dată, şi nici o altă dovadă eliberată de angajator, de către instanţa judecătorească competentă să soluţioneze conflictele de muncă, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă”, se arată în Codului muncii.

Trebuie să intrați în posesia lui

„Concluzionând, vechimea în muncă și în specialitate se dovedește cu două documente : carnetul de muncă până la 31 decembrie 2010 iar după această dată cu adeverințele eliberate de către angajatori și / sau ITM .

Dacă nu aveți carnetul de muncă acasă, atunci poate nu ar fi rău să vă interesați despre soarta lui pentru nu a avea surprize la depunerea dosarului pentru pensionare, la dovedirea vechimii în specialitate pentru vreun concurs sau alte situații care necesită prezența acestuia”, atenționează ITM Harghita.

Revista Presei