Cel mai bun ceai pentru scăderea colesterolului. Efectele benefice apar după prima cană. Cum se prepara corect

14 sept. 2020
Cel mai bun ceai pentru scăderea colesterolului. Efectele benefice apar după prima cană. Cum se prepara corect
Photo by Mike Kenneally on Unsplash

Colesterolul mărit este un factor de risc cardiovascular. Acumulat în exces, colesterolul se depune pe vasul de sânge, formând placa de aterom. Prin urmare, vasul de sânge se îngroașă și își pierde din elasticitate.

Din fericire, există în jurul nostru multe alimente benefice împotriva colesterolului. Astăzi, vorbim despre ceaiul din fructe de păducel.

„Ceaiul din fructe de păducel poate reduce nivelul colesterolului prin creșterea excreției de bilă și activitatea antioxidantă.

Fructele de păducel conțin flavonoide, acele substanţe care le dau culoarea roşie specifică. Flavonoidele au un puternic efect antioxidant, îmbunătăţind metabolismul grăsimilor şi împiedicând depunerea acestora pe artere.

Antioxidanții anulează acțiunea radicalilor liberi (compuși dăunători din organism care alterează membranele celulare, alterează ADN-ul și chiar provoacă moartea celulelor) ce apar în mod natural în organism.

Ceai din fructe de păducel

Într-un sfert de litru de apă, se pun la macerat, vreme de 8-10 ore, 3-6 linguri de pulbere de fructe de păducel, după care lichidul se filtrează. Maceratul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în alt sfert de litru de apă, timp de 2 minute, după care se lasă să se răcească.

În final, se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ jumătate de litru de ceai. Pentru valori ridicate ale colesterolului se bea câte 1 litru de ceai pe zi, vreme de 3-4 săptămâni.

Contraindicații:

Ceaiul de păducel nu poate fi consumat în același timp cu tratamentul pentru reducerea tensiunii arteriale, întrucât poate accentua efectele medicamentelor. Este contraindicat femeilor însărcinate, celor care alăptează și copiilor, persoanelor care suferă de alergii și sunt sub tratament medicamentos și persoanele care suferă de boli ale sistemului cardiovascular și se află sub medicație,” notează topremediinaturiste.ro.