Cel mai delicios gem de gutui. Rețeta copilăriei. Cum îl prepari corect acasă

de: Ana Toma
04 oct. 2020
Cel mai delicios gem de gutui. Rețeta copilăriei. Cum îl prepari corect acasă

Toamna este anotimpul ideal în care ne putem face proviziile de iarnă, iar la mare căutare sunt murăturile, mustul, gemul și compoturile. Dacă ți-e dor de gustul copilăriei, trebuie neapărat să încerci această rețetă pentru gemul de gutui. O poți prepara extrem de simplu acasă. 

Pentru a prepara această rețetă ai nevoie de puțin timp liber și de câteva ingrediente simple. Modul de preparare este unul extrem de simplu, așa poți realiza gem de gutui oricând dorești.

De ce ai nevoie

1 kg gutui
1 l apă
1 lămâie mică
500 g zahăr
1 fiolă esență de vanilie

Cum îl prepari

Pașii pentru prepararea gemului de gutui sunt extrem de simpli. Primul și cel mai important este spălarea gutuilor, tăierea acestora în felii și curățarea semințelor.

După ce ai terminat de făcut aceste lucrurui, pune gutuile într-o oală mare în care ai pus în prealabil apa rece și zeama de la lămâie. Oala se pune la încălzit și se lasă să atingă punctul de fierbere, apoi mai ține-o 10 minute pe foc.

Ia oala de pe foc și separă zeama în care au fiert fructele cu ajutorul unei site sau strecurători. Gutuile se pun înapoi în oală, alături de zahăr și un pahar de apă. Lasă la fiert până când compoziția scade, aproximativ 30 de minute.

Nu uita de aceste lucruri! În timpul fierberii, adaugă și fiola de esență de vanilie, iar pentru un plus de savoare, poți adăuga și un bețișor de scorțișoară în oală.

La final, odată ce compoziția este gata, toarnă gemul de gutui în borcane sterilizate și închide-le cu capace care au fost, de asemenea, sterilizate în prealabil.

Lasă borcanele la răcit, acoperite de un prosop de bucătărie. Când s-au răcit, le poți pune în dulap sau în cămară și și te poți bucura de ele oricând ai poftă.