Cel mai delicios lichior: caisata. Rețeta care nu dă greș. Iată cât de simplu se face!

caisata

Lichiorul este o băutură servită ca digestiv sau ca desert, a cărei tradiții se întinde pe cel puțin 700 de ani. 

De-a lungul timpului s-au dezvoltat diferițe rețete de lichior, din fructe, plante sau chiar condimente, rețete ale căror concentrații alcoolice pot varia între 17 și 40%.

Unul dintre cele mai apreciate tipuri de lichior este cel de caise, cunoscut și sub denumirea populară de caisată.

Ingrediente caisată:

  • 2 kilograme de caise coapte
  • 800 g zahar
  • 1 l țuică de țară, vodcă sau alvool de 60-90 de grade
  • 1/2 baton de vanilie sau 3-4 pliculete zahar vanilat să se topească mai repede

Mod de preparare:

„Speli caisele şi le laşi să se usuce. Le tai, scoţi sâmburii şi le aşezi într-un borcan mare de sticlă peste care se adaugă zahărul. Se sparg cam o mână de sâmburi iar miezul rezultat se pune și el în borcan.

Se adaugă și batonul de vanilie sau zahărul vanilat. În fiecare zi se scutură borcanul pentru a ajuta zahărul să se topească mai bine. Este gata când tot zahărul s-a topit.

Borcanul în care preparați licoarea nu trebuie acoperit cu capac etanş pentru că are loc un proces de fermentaţie acolo, iar gazele rezultate trebuie să poată ieşi afară. Fie le acoperiţi cu un tifon pus în mai multe straturi, fie cu o farfurioară.

După ce ai lăsat 5 zile la macerat, adaugi ţuica sau alcoolul şi mai laşi caisele la macerat 7-10 zile.

Dacă doriți să îi intensificați culoarea îi puteți adăuga un strop de colorant alimentar.

Pregăteşti câteva sticle, le speli şi le scurgi bine de apă.

Treci lichidul printr-o sită şi torni caisata în sticle. Cu cât e sita mai deasă, cu atât licoarea va ieşi mai limpede.

Se păstrează licoarea la rece. Asemenea și altor băuturi preparate în casă, caisata din ce se învechește este mai bună. Se poate servi cu câteva cuburi de gheață,” notează realitatea.net.

Revista Presei