Cel mai periculos aliment din perioada verii. E plin de bacterii care ne distrug organismul

de:
01 aug. 2021
Cel mai periculos aliment din perioada verii. E plin de bacterii care ne distrug organismul
Sursa Foto: Alimentarium

Vara nu vine doar cu vreme frumoasă și cu temperaturi crescute, ci și cu riscuri. Multe dintre alimentele aspectoase pe care le vedem în vitrinele magazinelor sau în restaurante pot conține bacterii periculoase.

Medicul infecționist Ruxandra Moroti avertizează turiștii care vor să ia masa în vacanțe. Fie că vorbim de munte sau de litoral, pericolele sunt aceleași, căci canicula și spune cuvântul.

Enterocolita, boala verii

Conform medicului, enterocolita are cauze virale, iar o parte din ele sunt bacterii pe care le putem lua din alimente. Mai mult de atât să nu uităm nici de toxiinfecțiile alimentare, pe care mulți dintre noi nu le iau în calcul atunci când vine vorba de o mâncare caldă.

”Enterocolitele, majoritatea lor, au cauze virale. Însă o parte dintre ele sunt bacteriene, o parte fungice, altă parte parazitare. Și mai există așa numitele toxiinfecții alimentare care, în denumirea largă, implică și substanțe care intră pe cale digestivă, dar nu sunt neapărat microbi și care ne fac rău”, spune medicul

Cât despre simptomele enterocolitei, uneori e dificil să îți dai seama când bacteria a intrat deja în organism. Medicul Ruxandra Moroti susține că diareea este principalul simptom, urmat de crampe, greață, și dureri abdominale.

Cel mai periculos aliment

Medicul spune că pot exista și cazuri severe în care pacientu poate ajunge la deshidratare, deci mare atenție la ce consumați. Cel mai periculos aliment din perioada verii este chiar vestitul ou, pe care mulți dintre noi îl consumăm la micul dejun.

După el vin lactatele, dar și carnea, care pot fermenta mai repede decât crezi având în vedere temperaturile de afară. Penrtu a fi în siguranță este nevoie ca alimentele să fie preparate termic.

”O mâncare veche își poate altera gustul, sau nu. În momentul în care își alterează gustul, nu o mâncați! Alimentele trebuie puse în frigider la cel mult două ore după ce au fost gătite! Nu se lasă pe masă!”, a mai explicat medicul.