Cel mai periculos aliment! Toți îl consumăm în cantități mari, dar poate provoca inclusiv cancer. Descoperire de ultimă oră a cercetătorilor

de:
19 sept. 2020
Cel mai periculos aliment! Toți îl consumăm în cantități mari, dar poate provoca inclusiv cancer. Descoperire de ultimă oră a cercetătorilor

Cunoaștem foarte bine faptul că cele mai delicioase gustări nu sunt întotdeauna atât de sănătoase pe cât par. Acesta este și cazul acestui aliment. Atât adulții cât și copiii îl consumă în cantități mari, iar rezultatul ar putea fi dezastruos.

Chipsurile de cartofi sunt gustarea preferată de cei mai mulți tineri și copii. Sunt deliciose și reușesc să acopere pofta de mâncare, însă puțini știu faptul că un consum zilnic este echivalentul a cinci litri de ulei gătit în decursul unui an.

De asemenea, chipsurile de cartofi, consumate regulat pot crea probleme de dezvoltare la copiii nenăscuți, hiperactivitate la copii, iar în cazul adultilor chiar potențiale forme de cancer.

Potrivit publicaţiei Daily Mail, care citează rezultatele unui sondaj al Guvernului, în Marea Britanie, o treime din copii consumă chipsuri în fiecare zi, celelalte două treimi mâncând de câteva ori pe săptămână.

Același lucru se întâmplă și în Statele Unite, unde chipsurile constituie factorul cu cea mai mare influenţă în epidemia de obezitate.

Ce conțin chipsurile 

În România, Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 27 tipuri de chipsuri pentru a le prezenta părinților, dar și copiilor, pericolul din spatele pungilor aspectuoase.

Astfel, inspectorii au descoperit următoarele:

– 44% din sortimentele analizate conţin acid citric, un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Acesta dureri abdominale și atacă smalțul dinților. De asemenea, acidul citric nu este recomandat în alimentația copiilor.

– 37% din sortimentele analizate conţin monoglutamat de sodiu. E621- monoglutamatul de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. De asemenea, nu este recomandat femeilor însărcinate, copiilor sau în cadrul persoanelor bătrâne sau cardiace.

– 15% din sortimentele analizate conţin clorură de potasiu, o sare compusă din potasiu și clor cu formula chimică KCl. Ea este folosită în general în agricultură ca îngrășământ chimic și ca fondant pentru protejarea aliajelor de oxidare, iar consumul acesteia poate declanşa sau agrava, de la individ la individ, diverse boli precum afecțiunile caridiace, renale sau chiar diabetul zaharat.