Cel mai toxic ingredient! Toți îl folosim în tratamentele naturiste. Poate cauza chiar și cancer. Cercetătorii trag semnalul de alarmă

de: Ana Toma
26 sept. 2020
Cel mai toxic ingredient! Toți îl folosim în tratamentele naturiste. Poate cauza chiar și cancer. Cercetătorii trag semnalul de alarmă

Mulți dintre noi alegem să apelăm la medicina alternativă atunci când ne confruntăm cu dureri sau cu alte probleme de sănătate. Mare atenție însă la acest ingredient. Este extrem de popular și toți îl folosim în tratamentele pe bază de ierburi. Acesta poate cauza inclusiv cancer.

În cazul în care nu știai, acidul aristolochic este prezent în mod natural în plantele din familia aristolochiaceelor și este folosit în remediile pe bază de ierburi din Asia de persoanele care vor să piardă câteva kilograme, care au dureri articulare sau boli ale stomacului. Puțini știu însă că acest ingredient are însă potenţial cancerigen pentru om.

Cercetătorii au acordat o atenție sportiă a acestui fenomen. Cei care au studiat efectele sale au aflat că poate cauza tulburări renale sau forme de cancer al sistemului urinar, chiar dacă virtuţile acestor plante au fost lăudate în întreaga lume de mii de ani pentru numeroase tratamente. Astfel, se pare că circa o treime din populaţie a ingerat acid aristolochic în cursul ultimilor ani în Taiwan.

Efectul este unul destul de clar. Incidenţa formelor de cancer al sistemului urinar sau rinichilor este de patru ori mai ridicată decât în ţările occidentale unde acest plante nu sunt atât de pupulare.

Mărul lupului, un adevărat pericol

În urmă cu mai bine de 70 de ani, acest acid a fost identificat ca fiind cauza unei maladii renale numită nefropatia endemică balcanică de care sufereau locuitori din zonele rurale ale României, Bosniei-Herţegovina, Bulgariei, Croaţiei şi Serbiei. Sătenii aveau în comun consumul frecvent de seminţe ale plantei numite mărul lupului.

De asemenea, aceeși plantă este cunoscută în sudul Moldovei drept curcubeţică, iar pe malul Dunării, buruiană de remf.

La nivel mondial, s-au luat o serie de măsuri. Astfel, în ultimul deceniu al secolului trecut, un tratament pentru scăderea în greutate conţinând acid aristolochic a fost contestat în Belgia, după apariţia unor cazuri de insuficienţă renală la femei.

Având în vedere situația care s-ar putea agrava complet, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că deși în numeroase țări această substanță este interzisă, ea e folosită în continuare în unele produse pe care oamenii le pot cumpăra de pe internet.