Cele trei țări din Europa unde se poate călători fără nicio restricție! Au deschis granițele între ele. Adio panedemie

16 mai 2020
Cele trei țări din Europa unde se poate călători fără nicio restricție! Au deschis granițele între ele. Adio panedemie

Pandemia a lăsat urme adânci în UE și încă sunt menținute restricții de călători cam peste tot. Dar iată că sunt state care s-au săturat de izolare și care au ales să-și deschidă granițele între ele. Au creat astfle o „bulă” în care 6,2 milioane de oameni pot călătorii fără restricții, conform BBC.

Așadar cetățenii și rezidenții din Estonia, Letonia și Lituania se pot deplasa liber în interiorul granițelor, însă cetățenii care sosesc din afara acestor țări trebuie să stea în carantină 14 zile. Decizia inedită ar putea fi copiată și de alte state și în curând am putea avea mai multe bule de acest tip.

Într-un comunicat de presă, premierul lituanian Saulius Skvernelis a catalogat acțiunea drept „o oportunitate pentru redeschiderea afacerilor și o rază de speranță pentru oameni că viața revine la normal”, în contextul în care economiile țărilor baltice ar urma să scadă cu până la 8% în 2020 din cauza crizei provocare de pandemia de coronavirus.

Alte țări au fost abordate pentru a se alătura bulei

Sub noile reguli, oricine nu a călătorit în afara statelor baltice în ultimele două săptămâni, nu este infectat și nu a intrat în contact cu o persoană pozitivă, poate călătorii liber în Estonia, Lituania și Letonia, anunță și Digi24.

Statele baltice, cu o populație cumulată de 6,2 milioane de locuitori, nu au fost atât de afectate de coronavirus precum alte țări din Europa. Cele trei țări au împreună mai puțin de 150 de morți de coronavirus, potrivit datelor Universității Johns Hopkins. Datele oficiale prezintă puține cazuri noi și guvernele din Estonia, Letonia și Lituania au început deja să ridice restricțiile.

Finlanda și Polonia au fost abordate pentru a se alătura „bulei”, după ce ambele țări au ridicat restricțiile în privința călătoriilor de afaceri și în scop educațional.