Cercetătorii au ales: Care este cel mai sănătos produs lactat de pe piață? Este un probiotic natural perfect

11 sept. 2020
Cercetătorii au ales: Care este cel mai sănătos produs lactat de pe piață? Este un probiotic natural perfect

Produsele lactate nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă echilibrată. Însă cercetătorii au vrut să meargă puțin mai departe și să identifice din totalitatea produselor ce conțin lapte fermentat pe acela care face cel mai bun bine organismului.

Chefirul, probioticul natural perfect

Chefirul este recunoscut pentru proprietățile sale deosebite asupra sănătății și longevității, datorită componentelor sale antibiotice, antifungice, antioxidante și antitumorale. Tocmai de aceea, este considerat cel mai bun probiotic.

Chefirul este o cultură vie, mai exact o simbioză formată din peste 30 de microflore, într-o combinație de bacterii și ciuperci (drojdii) extrem de benefice, în amestec cu proteine, lipide și zaharuri.

De asemenea, în compoziția chefirului se mai găsesc vitaminele B1, B2, B6, B7, B9, B12, K, A şi D, nelipsind nici mineralele (calciu, fosfor, magneziu), enzimele şi amino – acizii.

Nu în ultimul rând, chefirul are efect calmant asupra sistemului nervos datorită triptofanului, unul dintre aminoacizii esenţiali, prezent într-o cantitate bogată.

„Cuvântul „chefir” provine din limba turcă și se traduce prin „stare de bine”. Băutura își are, practic, originea în regiunea Caucaz.

Chefirul este, astfel, un produs lactat din lapte fermentat de vacă, oaie sau capră, creat de ciobanii din Caucaz: lor li se atribuie metoda prin care laptele proaspăt era pus într-o traistă sau burduf special, din piele de capră sau oaie, împreună cu granule de chefir. Laptele cu chefir era lăsat, toată ziua, la fermentat.

Procesul de fermentare ajută la descompunerea lactozei din lapte, ceea ce face ca băutura să poată fi consumată de persoanele cu intoleranță la lactoză care, în mod normal, nu pot bea lapte,” notează digi24.ro.