Cine a dat drumul la coronavirus în lume! SUA și China vin cu informații noi: avem dovezi semnificative

trump china

Războiul americano-chinez continuă, iar acuzațiile curg de ambele părți. În timp ce mai multe state au anunțat că vor da în judecată China din cauza pandemiei, SUA plusează cu informații noi, pe care le transmite pe piață prin intermediul lui Mike Pompeo, șeful diplomației americane.

Acesta a declarat, într-o conferință de presă, că deține „dovezi semnificative” care arată că virusul COVID-19 ar fi fost creat într-un laborator chinez. În același timp a subliniat și că nu are  „nicio certitudine” în acest sens, ceea ce pare să contrazică afirmația anterioară.

Guvernul chinez a reacționat imediat și a răspuns că cercetătorii laboratorului de virusologie chinez pe care Washington îl incriminează au fost formaţi în SUA și Franța.

„Laboratorul P4 din Wuhan este rodul unei colaborări între guvernele chinez şi francez”, a spusi purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez, Hua Chunying, conform informează AFP, citată de Agrepres.

„Concepţia, gestiunea şi construcţia lui au respectat toate norme internaţionale stricte, iar primii săi angajaţi au fost formaţi în laboratoare P4 din SUA şi din Franţa„, a adăugat aceasta.

Cine se află în spatele laboratorului incriminat

Laboratorul a primit în 2017 certificarea sa oficială, în timpul unei ceremonii în prezenţa premierului francez de la acea vreme, Bernard Cazeneuve. În ceea ce privește laboratorul, se pare că punerea în funcţiune a acestuia a făcut obiectul unui acord în 2004 între China şi Franţa.

Echipamentele sale „sunt testate în fiecare an de o parte terţă aprobată de stat”, a subliniat Hua, care a reiterat că Pompeo nu dispune de nicio dovadă pentru a afirma că noul tip de coronavirus a ieşit din acest sit. „El vorbeşte în mod incoerent şi spune minciuni”, a declarat ea.

Majoritatea experţilor consideră că virusul a fost transmis pe cale naturală de la animal la fiinţă umană, într-un loc ce ar putea fi o piaţă din Wuhan, unde erau vândute animale exotice vii. China a reuşit de atunci să limiteze propagarea COVID-19 la cel puţin 83.000 de contaminări, dintre care 4.633 decese, potrivit cifrelor oficiale.

În prezent, SUA este ţara cu cel mai mare număr de decese din lume cauzate de COVID-19, peste 73.000.

Citește și:

Revista Presei