Cine a incasat cele mai mari pensii speciale în timpul pandemiei. Suma este uriasa

de: Ana Toma
03 mart. 2021
Cine a incasat cele mai mari pensii speciale în timpul pandemiei. Suma este uriasa

Magistrații nu au resimțit deloc pandemia din punct de vedere financiar, sau cel puțin așa arată cifrele, conform cărora, în anul 2020, supranumit și anul pandemiei, s-au încasat sume colosale.

Cu alte cuvinte, în anul 2020 pensiile speciale au costat bugetul de stat mai mult cu 11,51% față de anul 2019, adică suma de 9,2 miliarde de lei, scrie economica.net. Surprinzător este însă ce sumă a alocat bugetul de stat pentru plata pensiilor civile, cele pe care le încasează milioane de români.

Cine încasează cele mai multe pensii speciale

Un exemplu concret care explică diferența de 11,51% este faptul că, în luna decembrie a anului trecut, peste 158.600 de oameni au încasat pensie specială, cu peste 7.000 în plus faţă de nivelul aceleiaşi luni din 2019. Un lucru important de știut este faptul că această creștere are bază numărul mare de angajaţi care s-au pensionat anul trecut.

Dacă vă întrebați în buzunarele cui ajung cei mai mulți bani, ei bine, conform sursei citate, cei mai mulți beneficiari ai pensiei speciale provin din MAI. Fie că este vorba despre militari, polițiști și nu numai, aceștia sunt cei care încasează pensii mai multe decât parlamentarii sau magistrații.

Câți bani s-au dat pentru pensiile civile

Am aflat că pentru pensiile speciale s-au acordat în anul 2020, 9,2 miliarde de lei, așa că probabil vreți să știți câți bani se dau și pentru pensiile încasate de pensionarii de rând.

Conform sursei citate, pensiile de serviciu civile sunt formate dintr-o cotă plătită din Bugetul Asigurărilor Sociale (BASS) şi o cotă plătită de la Bugetul de Stat (BS).

Din 2018 și până în prezent, sumele au variat, însă nu s-a ajuns niciodată la vreo sumă cel puțin apropiată de cea necesară pentru pensiile speciale. Astfel, în 2020, bugetul de stat a suportat suma de 1,14 miliarde de lei pentru pensiile civile, mai mult decât în anul 2019, când a fost suportată suma de 1,04 miliarde de lei.