Povestea lui Zoltan Teszari (48 ani) ar putea deveni oricând un best-seller sau un scenariu de film american, care ar ajunge rapid numărul 1 în box-office. Pe scurt, subiectul ar fi următorul: un băiat modest, provenit dintr-o familie simplă reușește să construiască un imperiu.
Zoltan Teszari a început ca sportiv pasionat de judo. Din judocan ajunge om de afaceri specific anilor 90, adică bișnițar și apoi miliardar.
Discret până la paroxism, el este cel care și-a dorit să fie profilat ca “Miliardarul fără Chip”. Nu vorbește cu presa, nu vorbește nici măcar cu proprii angajați, iar prietenilor apropiați nu le răspunde niciodată la telefon.
RCS & RDS, denumit acum Digi este gigantul de telecomunicații cu care el și-a propus să cucerească lumea. A început în România în anul 1994, a continuat în Ungaria în anul 1998, iar în momentul de față compania este deja prezentă și în Spania și Italia, numărând în total peste 14 milioane de clienți. Digi|RCS &RDS este astăzi numărul 3 în Europa și nu se va opri aici.
„Îmi doresc să transform RCS în cel mai important grup de comunicaţii din România”, mărturisea Zoltan Teszari în anul 2002, pentru Revista Capital, cu ocazia lansării pe piaţa românească a primului clasament al celor mai bogaţi oameni de afaceri din România.
„Astăzi își dorește ca RCS & RDS să devină cel mai important grup de comunicații din Europa, iar mâine își va dori din lume. Pentru că ăsta este Zoly”, a dezvăluit apăsat unul dintre apropiații miliardarului, cu care am discutat.
Teszari a folosit o strategie extrem de inteligentă cu RCS, bazându-se pe ideea că multe lucruri mici fac un lucru mare. De altfel, i-ar fi fost greu orădeanului să înceapă cu o investiție mare, la nivel național. Așa că a luat-o de la bază, cu afacerile mici, locale. Le-a cumpărat pe aproape toate și a construit un gigant.
Însă investițiile în mass media (televiziune și online) plus celelalte din domeniul telecomunicațiilor au dus la o nevoie acută de finanțare a companiei. Astfel că soluția găsită de reprezentanții RCS & RDS a fost să intre în istoria Bursei de Valori București și să bifeze pe 11 mai 2017 cea mai mare listare a unei companii private românești, sub numele DIGI.
Anunţul listării fusese făcut cu doar o lună înainte, aprilie 2017, dar informaţia a părut neverosimilă pentru specialiştii economici care au urmărit evoluţia companiei. RCS-RDS tocmai încheiase, pe bursa irlandeză, o emisiune de obligațiuni în valoare de 350 de milioane de euro și contractase un credit sindicalizat de până la 1,687 miliarde de lei (375 de milioane de euro). Practic, Teszari își refinanțase în totalitate datoriile.
A urmat o perioadă de cădere în anul 2018 din cauza scăderii acțiunilor și o nevoie de reorganizare în afacerile mass media în anul 2019. Mulți jurnaliști au fost concediați, s-a renunțat la locali, iar salariile au fost tăiate.
Dar lucrurile încep să se îndrepte pentru Zoltan Teszari pentru care investiția în televiziune a fost până acum o pierdere constantă.
De la începutul anului, acţiunile companiei controlate de “Miliardarul fără chip” se tranzacţionează în creştere cu 15,6%, pe fondul unui rulaj de 134,9 mil. lei, emitentul ajungând la 2,96 mld. lei capitalizare, ceea ce înseamnă vești bune.
Zoltan Teszari ocupă și unul din priemele 10 locuri din Top 300 Milionari Capital.