Cod Rutier 2020! Ce păţeşti dacă traversezi strada neregulamentar! Amenzile sunt uriaşe

Cod rutier 2020! Ce păţeşti dacă traversezi strada neregulamentar! Amenzile sunt uriaşe pentru cei care încalcă legea. Aveţi grijă dacă ştiţi că aveţi astfel de obiceiuri ilegale. Poliţiştii vă pot amenda pe loc, iar sumele pe care trebuie să le scoateţi din buzunar sunt cu adevărat uriaşe. 

Amenzi de 500 de lei dacă traversezi strada ilegal

Codul Rutier aflat în vigoare în prezent în România nu reglementează doar circulația maşinilor, ci și cea a pietonilor. Cei care nu respectă regulile riscă sancționarea cu o amendă de aproape 500 de lei. Potrivit OUG nr. 195/2002 pietonii sunt obligați, atunci când sunt în trafic, să circule pe trotuare sau, dacă acestea nu sunt disponibile, pe marginea drumului și să traverseze numai prin locurile special amenajate, adică pe la trecerile de pietoni, fie ele semaforizate sau nu.

“Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”, stă scris în Codul Rutier.

Ce riscă pietonii

Persoanele care nu respectă regulile privind circulația pe drumurile publice pot primi amenzi încadrate în clasa I de sancțiuni, adică pot primi două sau trei puncte-amendă. În condițiile în care punctul-amendă are, și în acest an, valoarea de 145 de lei, amenzile sunt cuprinse între 290 și 435 de lei. De ţinut minte că pietonii au prioritate de trecere față de mașini doar în momentul în care traversează drumurile publice pe trecerea de pietoni sau la culoarea verde a semaforului. Mai mult, traversarea prin locuri nepermise aduce şi mai multe riscuri, lăsând deoparte amenda. În primul rând, riscaţi să fiţi loviţi de o maşină. Poliţia atrage atenţia că pietonii accidentaţi atunci când încalcă legea poartă toată vina asupra lor şi şoferii care îi lovesc sunt feriţi de vină.

Loading...

Revista Presei