Cod Rutier. Cine nu va mai putea da de permis în 2020? Este lege!

permis-465×215

Cod Rutier. Anul acesta, regulile se schimbă pentru șoferii din România. Totul este prevăzut într-un proiect de lege ce va intra în vigoare de pe 1 iulie.

Potrivit acestuia, nu mai au voie să dea de permis cei care au absolvit sub 10 clase. Astfel, înainte de a te înscrie la școală, trebuie să aduci o dovadă în acesta sens. Până acum, legea spunea că un candidat trebuie să împlinească vârsta de 18 ani pentru a putea participa la examenul de obținere a permisului de conducere. Nu se făcea nicio referire la studii.

Pentru a putea da de permis trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

  1. Să fie apt din punct de vedere fizic și psihologic pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice;
  2. Să facă dovada pregătirii teoretice și practice;
  3. Să nu fi fost condamnat, prin hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice sau pentru o infracțiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație;
  4. Să facă dovada domiciliului sau a reședinței pe raza serviciului public de permise unde vrea să susțină examenul auto.

Noi reguli și pentru persoanele în vârstă

Pentru că pot provoca probleme în trafic, persoanele în vârstă vor fi controlate mai des. Aceștea sunt obligate să meargă mai des la medic pentru a primi avizul care dovedește că sunt apți să conducă un autovehicul.

Conform Codului Rutier, cei care sunt prinşi vorbind la telefon în timp ce se află la volan, pot fi sancționați prin suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Revista Presei