Condimentul care te ajută să slăbești! Adăugat în mâncare, îi dă și un gust excepțional

28 mai 2020
Condimentul care te ajută să slăbești! Adăugat în mâncare, îi dă și un gust excepțional

Se folosește în special în preparatele culinare asiatice, cărora le dă o savoare aparte, iar indienii îl folosesc aproape tot timpul. Șofranul indian sau turmericul a devenit foarte popular și în România și multe gospodidne îl folosesc în diferite preparate pe care le gătesc acasă.

Turmericul are multe beneficii pentru sănătate, iar unul dintre acestea este topirea și eliminarea grăsimilor. Practic acesta crește temperatura organismului și favorizează acest proces. În plus, anumite studii au dovedit că poate ține sub control fluctuațiile hormonale din timpul ciclului menstrual, iar ingredientul activ din acest condiment, curcumina, are şi alte beneficii pentru sănătate, printre care şi stimularea metabolismului.

Turmericul si extractul său pot fi utilizate în diferite afecțini, însă numai la recomandarea și sub supravegherea medicului, spun și cei de la Secom.

Gripe si raceli

– Calitatea curcuminului de antiinflamator poate intari organismul in lupta sa impotriva afectiunilor respiratorii. De asemenea, unele retete naturiste recomanda, in timpul racelii, consumarea turmericului impreuna cu mierea.
Anemii

– Conform profilului nutritiv, turmericul este o sursa bogata de fier.

Boli gastrointestinale

– Datorita proprietatilor antiinflamatoare si antioxidante, curcuminul poate contribui la ameliorarea simptomelor colonului iritabil.

Reducerea nivelului de zahar din sange

– Un alt studiu releva faptul ca nivelul de glucoza din sange poate fi scazut cu ajutorul curcuminului. Aceasta proprietate amelioreaza simptomele diabetului, fiind in acelasi timp si o buna metoda de a preveni dezvoltarea bolii.
Reducerea colesterolului rau

– Lipoproteinele din organism sunt cele care au rolul de a transporta lipidele (grasimile) in sange si tesuturi. Densitatea lor poate varia, iar lipoproteinele cu densitate mica (LDL) tind sa depuna excesul de colesterol pe peretii artererelor. Astfel rezulta colesterolul rau. Curcuminul are un efect benefic in scaderea nivelului acestui tip de lipoproteine din organism.
Astm

– Un alt studiu arata ca administrarea curcuminului ajuta la eliberarea cailor respiratorii, ceea ce poate ameliora simptomele astmului bronsic.
Alergii

– Si proprietatile antihistaminice ale curcuminului au fost demonstrate de cercetatorii de la Institutul de Genomica si Biologie Integrativa din Delhi, India. Astfel , suplimentele pot fi benefice in ameliorarea alergiilor.
Afectiuni ale pielii

-Datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii, turmericul poate fi folosit pentru ameliorararea diverselor afectiuni ale pielii, daca este folosit sub forma de crema, masca, lapte sau ceai. Un studiu publicat in Journal of drugs in dermatology arata ca afectiunile asupra carora curcuminul actioneaza eficient se numara: acneea, eczema si psoriazis. De asemenea, turmericul poate inlesni vindecarea taieturilor, ranilor si leziunilor.

Efecte adverse

Desi exista studii care spun ca turmericul si curcuminul nu poate dauna organismului indiferent de cantitatea consumata, unele voci considera ca administrarea neadecvata poate provoca efecte adverse precum greata si diareea. De aceea, avem intotdeauna nevoie de consultul medicului inainte de incepe sa consumam suplimente pe baza de curcumin.

Nu se recomanda curcuminul femeilor insarcinate sau care alapteaza si nici pacientilor care sufera de piatra la rinichi sau la vezica biliara.

De asemenea, s-a observat ca turmericul poate avea si proprietati anticoagulante, motiv pentru care asocierea sa cu medicatia anticoagulanta (aspirina, warfarina, heparina) poate creste riscul de sangerare. De asemenea, turmericul poate interactiona cu antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, naproxen).