Condimentul din bucătărie care luptă cu bacteriile mai bine decât multe medicamente. Este printre cele mai puternice plante

21 oct. 2020
Condimentul din bucătărie care luptă cu bacteriile mai bine decât multe medicamente. Este printre cele mai puternice plante
Photo by Tijana Drndarski on Unsplash

Vorbim astăzi despre o plantă care și-a câștigat pe merit renumele de a lupta cu uscces împotriva bacteriilor, Ba mai mult, este considerată a fi una dintre cele mai puternice plante, cu efecte mai bune decât multe medicamente de pe piață.

Cimbrul întărește capacitatea organismului de a se autoapăra și distruge majoritatea bacteriilor și microorganismelor dăunătoare.

Mai mult decât atât, studiile din laboratoarele și spitalele din Germania, Anglia, Spania, Elveția și România arată că cimbrul întrece, ca eficiență, multe medicamente antiinfecțioase.

Cimbrul de cultură, mai exact, uleiul volatil obținut din el, are efecte antibiotice extrem de puternice. Potrivit studiilor din domeniu, compușii uleiului volatil de cimbru atacă membrana celulară a bacteriilor, reducându-i permeabilitatea, lucru care duce la moartea microorganismelor respective.

Iată câteva exemple de bacterii care pot fi distruse cu ajutorul uleiului volatil de cimbru:

  • Staphylococcus aureus – produce infecţii urinare, respiratorii
  • Clostridium botulinum – produce botulism
  • Eschericcia choli – produce infecţii reno-urinare şi digestive
  • Shigella sonnei – produce toxiinfecţie alimentară, dizenterie
  • Bacillus subtilis – produce gastro-enterită
  • Salmonella enteridis – produce toxiinfecţie alimentară
  • Campylobacter jejuni – produce infecţii gastro-intestinale
  • Lysteria moncytogenes – produce infecţii care afectează sistemul digestiv şi cel nervos.

Împotriva acestor infecţii bacteriene (şi nu numai) se iau câte 3-5 picături de ulei volatil de cimbru, de 3-4 ori pe zi, dizolvate într-o linguriţă de miere sau puse într-o lingură de apă. Se recomandă un tratament cu o durată de 7-12 zile.

Bacteriile sunt incapabile să dezvolte rezistență la uleiul de cimbru

Bacteriile nu pot dezvolta rezistență la uleiul de cimbru, la fel cum se întâmplă în cazul antibioticelor, și asta pentru că acest ulei are componente extrem de multe și variate, făcând imposibilă adaptarea microorganismelor.

Extinde efectele benefice ale unor antibiotice

Mai mult decât atât, uleiul volatil de cimbru poate potența activitatea unor antibiotice. Astfel, un antibiotic administrat în paralel cu uleiul de cimbru devine mult mai eficient decât dacă ar fi administrat singur.