Consumul de mere poate fi fatal. Nu mai face această greșeală când le consumi. Te poți otrăvi fără să știi

de: Ana Toma
12 ian. 2021
Consumul de mere poate fi fatal. Nu mai face această greșeală când le consumi. Te poți otrăvi fără să știi

Merele sunt delicioase, sănătoase și esențiale mai ales în dietele de slăbit. Ele sunt bogate în vitamine, antioxidanți și au de asemenea o serie de beneficii pentru organism. Puțini știu însă că acestea pot fi periculoase atunci când sunt consumate în acest fel.

Mărul este considerat un fruct minune dat fiind faptul că are beneficii uimitoare asupra organismului. Consumul regulat de mere poate reduce nivelul colesterolului, poate combate radicaii liberi și de asemenea, reduce riscul bolilor de piele sau al tulburărilor intestinale.

Când devin merele un pericol

Indiferent că sunt consumate proaspete sau coapte, în plăcinte sau în torturi, dacă facem această greșeală consumul de mere poate fi fatal. Este vorba despre pericolul pe care semințele de măr le are.

În cazul în care nu știai, semințele conțin o substanță otrăvitoare. Probabil ai observat că atunci când mesteci din greșeală o sămânță gustul acesteia este destul de neplăcut, ei bine, acesta este și motivul pentru care este periculoasă.

Semințele de măr conțin cianuri, care se regăsesc în cantități detul de mici în mai multe tipuri de sâmburi și de semințe. Astfel, în cazul în care obișnuiești să consumi sâmburii sau semințele, să nu te mire dacă vei avea probleme de sănătate.

Semințele pot provoca moartea 

Constantin Vânătoru, cercetător științific și coordonator al Laboratorului de Genetică și Ameliorare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău a vorbit despre acest pericol ascuns al merelor. Potrivit specialistului, în cazul în care semințele sunt consumate regulat, acestea pot dăuna organismului uman, iar în timp pot provoca moartea.

”Dacă vă place sau sunteți obișnuit să mâncați merele cu tot cu semințe, pe care le înghițiți fără a le mesteca, nu-i nicio problemă. Stomacul nu le sfărâmă, le elimină în aceeași stare în care i-au parvenit. Dacă însă striviți semințele între dinți, trebuie să știți că ele conțin anumite cianuri care pot dăuna organismului uman.

Consumul unor cantități foarte mari de semințele de măr strivite poate provoca moartea”, a spus Constantin Vânător, potrivit divahair.ro.

Care este cantitatea fatală

În cazul în care nu consumi semințe sau sâmburi prea des, nu trebuie să te îngrijorezi. Potrivit specialistului, dacă consumăm până în zece mere, acest lucru nu este nociv, având în vedere că dintr-un gram de semințe se pot extrage în jur de 0,6 mg de cianură, iar doza letală este de 50 mg. Adică, în jur de 200 de semințe.

Cu alte cuvinte, o persoană trebuie să mestece semințe din câteva zeci de kilograme de mere ca să fie în pericol de moarte.

Există și o serie de simptome în cazul în care o persoană este ”otrăvită” cu semințe. Astfel, dacă ai consumat mai multe mere decât cantitatea maximă și ai aceste simptome, trebuie neapărat să mergi la medic.
Simptomele sunt următoarele:

  • dureri de cap
  • stare de greață cu vărsături
  • amețeală și slăbiciune în tot corpul
  • tremurături
  • anxietate

În cazul în care te întrebi cum are loc procesul de ”otrăvire”, ei bine, în foarte puțin timp se poate ajunge la dificultăți de respirație, insuficiență renală și tulburări grave de ritm cardiac, convulsii, comă și chiar moarte, prin stop respirator, așa că mare atenție când consumi merele. Este foarte simplu să eviți semințele.