Consumul zilnic de roșii poate deveni un pericol. Ce afecțiuni poate genera și cum îți dai seama când trebuie să te oprești

de: Ana Toma
27 apr. 2021
Consumul zilnic de roșii poate deveni un pericol. Ce afecțiuni poate genera și cum îți dai seama când trebuie să te oprești
Photo by Immo Wegmann on Unsplash

Roșiile sunt delicioase, sănătoase, însă pot deveni un adevărat pericol atunci sunt consumate prea des și într-o cantitate mult prea mare. Pot cauza afecțiuni extrem de grave care ne pot afecta activitatea zilnică.

Au un efect antioxidant, te protejază de infecții și de inflamații, însă mare atenție la cantitate. În caz contrar, te poți confrunta cu probleme grave de sănătate, fără să știi măcar care este cauza.

Ce simptome poți avea

În cazul în care consumi prea multe roșii, organismul tău îți va da niște semne, pe care este bine să nu le neglijezi. Printre acestea se numără refluxul esofagian, care se datorează faptului că un consum excesiv de roșii poate crește producția acidului gastric.

Alergiile sunt și ele un simptom pe care nu trebuie să îl neglijezi. În cazul în care nu știai până acum, printre alte ingrediente benefice, roșiile conțin și histamină, substanță cunoscută pentru faptul că poate provoca iritații la nivelul pieli.

Printre acestea se numără umflarea limbii, urticaria, tuse, senzația de sufocare, dar și mâncărime la nivelul gâtului. De asemenea, în cazul în care uiți să le speli, trebuie să știi că roșiile pot fi purtătoare de Salmonella, bacterie care poate duce la greață, crampe abdominale, dar și diaree.

Consumul abuziv de roșii poate cauza pietre la rinichi

Roșiile conțin calciu, dar și oxalați, iar când aceste substanțe se acumulează în exces, pot favoriza formarea pietrelor la rinichi, deci mare atenție la cantitate.

Mai mult de atât, persoanele care suferă deja de boli la rinichi trebuie să evite neapărat consumul excesiv de roșii, ele fiind bogate atât în apă cât și în potasiu, o combinație periculoasă pentru rinichi.

Să nu uităm nici de durerile articulare. Consumate în cantități mari, roșiile pot duce la probleme cu articulațiile. Totul se datorează solaninei, un compus care avorizează apariția inflamațiilor atunci când se regăsește în exces în organism.

Unele persoane simt dureri la nivelul încheieturilor, pe când altele pot observa și umflături la nivelul acestora. Totul este strâns legat de cantitatea pe care o consumăm. Când suntem moderați, ne putem bucura doar de beneficiile acestora.