Coronavirus sau o simplă răceală? Cum știi dacă ai luat virusul ucigaș

coronavirus

Am o simplă răceală, am gripă sau am luat virusul din China? Toți românii trebuie să știe care sunt simptomele pentru fiecare dintre aceste tri boli, astfel încât să nu intre în panică. 

Simptomele coronavirusului pot include:

– Febră

– Tuse seacă

– Dificultate în respiraţie

– Dureri musculare

– Oboseală

Simptomele mai puţin tipice coronavirusului sunt:

– Acumulare de mucus în gât

– Durere de cap

– Hemoptizie (Eliminare de sânge prin tuse, provocată de o hemoragie a căilor respiratorii, mai ales în cazurile de tuberculoză pulmonară)

– Diaree

Simptome atipice coronavirusului

– îţi curge nasul

– durere în gât

Prin urmare, e destul de probabil ca cei care au stări de greaţă, le curge nasul şi strănută să aibă gripă sau o răceală obişnuită.

Noul coronavirus afectează în general căile respiratorii inferioare, iar majoritatea persoanelor infectate arată simptome precum tusea seacă, insuficienţă respiratorie sau pneumonie, însă nu durere în gât.

Anunțul făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a precizat că epidemia de pneumonie virală apărută în China nu reprezintă pentru moment o pandemie, termen care se aplică unei situaţii marcate de propagarea unei boli la nivel mondial, informează AFP.

„În prezent, nu ne aflăm încă în situaţia unei pandemii”, a declarat în faţa reprezentanţilor presei Sylvie Briand, care conduce departamentul de Pregătiri mondiale în faţa riscurilor infecţioase în cadrul OMS.

„Suntem într-o fază de epidemie cu multiple focare”, a adăugat ea.

După apariţia sa în decembrie în oraşul Wuhan din centrul Chinei, noul tip de coronavirus a contaminat peste 20.000 de persoane şi s-a răspândit în peste 20 de ţări. A cauzat 425 de decese în partea continentală a teritoriului chinez, potrivit celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţi, marţi. O altă persoană a murit în regiunea autonomă chineză Hong Kong şi un deces a fost anunţat în Filipine.

Sylvie Briand a reamintit că epicentrul epidemiei este provincia Hubei. „Transmiterea interumană este intensă acolo şi autorităţile chineze au implementat măsuri” pentru a limita propagarea bolii, a subliniat ea.

„Sperăm că bazându-ne pe aceste măsuri luate în Hubei, dar şi în alte zone, unde au fost înregistrate cazuri, vom putea să oprim transmiterea şi să scăpăm de acest virus”, a adăugat Sylvie Briand.

Ea a recunoscut că acest obiect reprezintă „o provocare” din cauza deplasărilor populaţiilor şi a uşurinţei cu care se propagă virusul. „Nu spun că este uşor, dar credem că acest lucru este posibil”.

Revista Presei