Coronavirusul se transmite prin apă? Ce trebuie să știm când mergem la plajă. Rafila trage semnalul de alarmă

Rafila

Persoanele care doresc să se bucure de plajă în următoarea perioadă trebuie să știe acest lucru. Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă privind transmiterea coronavirusului prin intermediul apei.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie îi calmează pe românii care vor să meargă pe litoral. Potrivit acestuia, coronavirusul nu se poate lua prin intermediul apei, însă o interacțiune directă cu cineva ar putea fi decisivă.

”Nu se transmite boala prin intermediul apei, asta este foarte clar, dar pe de alta parte, daca interactionezi direct, fizic, cu cineva si cu secretiile pe care el le poate elimina in timpul unui acces de tuse, sigur ca este o situatie care poate fi periculoasa, daca este o persoana straina”, a declarat Rafila.

Noi ne asigurăm protecția

Alexandru Rafila a mai precizat ca deschiderea plajelor si a teraselor odata cu relaxarea de la 1 iunie nu trebuie sa excluda masurile de protectie personala:

”Nu pot sa fac altceva decat sa le recomand sa pastreze masurile de protectie individuala, pentru ca masurile generale pe care le iau autoritatile si care sigur, sunt normale si necesare reprezinta un cadru, dar pana la urma, protectia trebuie sa ne-o asiguram fiecare dintre noi, prin comportament si mai ales prin grija cu care actionam in spatii inchise”, a spus acesta, pentru rfi.ro.

Se poate respecta distanțarea socială la plajă?

Intrebat despre cum crede ca va putea fi respectata distantarea sociala pe litoral, presedintele Societatii Romane de Microbiologie a raspuns ca totul depinde de fiecare.

”Este o chestiune care tine de fiecare dintre noi. Pana la urma, chiar daca falezele sunt inguste, nu ne impune nimeni sa trecem cu totii in acelasi interval de timp prin acelasi loc. Putem sa asteptam si cu grija sa incercam sa evitam busculadele si aglomeratiile, deci e o chestiune comportamentala si de instinct”, a adăugat Rafila.

Revista Presei