Coronavirusul va exploda în România! Când va fi marea epidemie

corona virus

Coronavirusul va exploda în România, în următoarea perioadă. Specialiștii prevăd o perioadă întunecată pentru țara noastră. Reacțiile vin în contextul în care președintele Klaus Iohannis a declarat stare de urgență.

S-au realizat trei scenarii în ceea ce privește coronavirusul.

I scenariu

Dacă românii ar respecta ce spun autoritățile, vârful epidemiei ar fi prin luna mai.

“Este scenariul în care un număr relativ mic de oameni raportat la aşteptări ajunge să fie infectat. Presiunea asupra sistemului de sănătate este redusă”, spune Marius Geanta, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, conform RTV.

Păstrați distanța

“Pentru a maximiza şansele primului scenariu este important să stăm acasă. Să limităm deplasările, să le amânăm sau să le anulăm pe cele care nu sunt necesare. Să respectăm ceea ce autorităţile au dispus ca distanţare sociale”, mai spune Geantă.

Scenariul II

Vârful epidemiei este estimat între 1-si 20 iulie.

’’In scenariul mediu durata de timp este mai mare. Aceste cazuri nu apar brusc, nu apar toate odată, iar în scenariul mediu, sistemul de sănătate are capacitatea să se adapteze″, anunță specialistul.

Cel mai grav scenariu

Vârful epidemiei ar fi în perioada 1-20 iunie.

“Scenariul defavorabil, cel mai prost scenariu este scenariu care se derulează sub ochii noştri în Italia în această perioadă şi el este definit prin creşterea numărului de cazuri de infecție şi a numărului de cazuri grave într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Este un scenariu de risc maxim şi apare în general pentru că măsurile de distanţare socială fie nu au fost puse în practică, fie nu sunt respectate.

Ce are în comun aceste scenariu cu un scenariusa-l numim mediu, este numărul de pacienţi. Numărul de pacienţi infectaţi este acelaşi în cele două scenarii, numai că diferă prin dârata de timp necesară, sau durata de timp în care acestea apar″, spune Marius Geantă.

Risc foarte mare de sărbătorile Pascale

“E bine cunoscut că înainte şi în timpul sărbătorilor de Paşte un număr important de români din străinătate vin în ţară, posibil din zone afectate de noul coronbavirus. După cum sărbătorile de Paşte tradiţional sunt o sărbătoare a familiei şi a prietenilor şi există riscul ca, în acest fel, virusul să se transmită în situaţia în care o persoană asimptomatică, tânără, de exemplu merge în vizită la părinţi sau la bunici.

O altă provocare tine de situaţia din interiorul UE în care, avem, iară, o circulaţie a virusului, dar avem şi o circulaţie a persoanelor şi este foarte greu de anticipat la acest moment ce impact va avea asupra scenariilor aceasta liberă circulaţie a persoanelor între cele mai multe dintre state”, a încheiat Geantă.

Revista Presei