Cresc amenzile! Vești proaste pentru șoferi: Plătiți de zece ori mai mult din ianuarie 2020

24 dec. 2019
Cresc amenzile! Vești proaste pentru șoferi: Plătiți de zece ori mai mult din ianuarie 2020

Vești extrem de proaste pentru șoferi. Cresc amenzile. Totul se întâmplă din ianuarie 2020. Plătiți și de 10 ori mai mult dacă parcați în locurile interzise.

Șoferii care lasă maşina pe trotuar vor fi sancţionați cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 lei. Cine ocupă un loc de parcare de reşedinţă sau blochează accesul la acesta riscă între 600 şi 1.500 de lei. Staţionarea în parcări cu plată, fără achitarea taxei, va fi penalizată cu sume cuprinse între 600 şi 2.000 de lei.

Cresc amenzile rutiere!

Cresc amenzile pentru șoferii care încalcă legea. Totul se întâmplă în Iași, acolo unde de la 1 ianuarie 2020 se anunță o adevărată revoluție. Municipalitatea a publicat mai multe proiecte de hotărâre prin care creşte cuantumul unor amenzi, iar, în unele cazuri, creşterea este una substanţială.

Valoarea unor sancţiuni actuale a fost stabilită acum 20 de ani. Iniţiativele vizează majorarea taxelor de tranzit pentru vehicule grele şi a amenzilor în cazul unor fapte ce ţin de: locurile de reşedinţă şi parcarea pe trotuare, şcolile de şoferi care nu respectă reglementări locale, afectarea infrastructurii de lucrări la reţele de utilităţi, ocuparea locurilor de parcare destinate persoanelor cu handicap sau vehiculelor electrice şi respectarea condiţiilor de protecţia mediului în timpul executării lucrărilor de construcţii. De exemplu, cei care vor staţiona în parcări cu plată şi nu achită taxa pot încasa o amendă cuprinsă între 600 lei şi 2.000 lei. Cel mai probabil, această sancţiune va fi aplicată şi în cazul zonelor unde sunt parcometre.

Unul dintre proiecte creşte cuantumul amenzilor în cazul staţionării pe trotuare. „În municipiul Iaşi este interzisă parcarea tuturor autovehiculelor pe trotuare, cu excepţia locurilor amenajate şi semnalizate în acest scop. Nerespectarea prezentului articol atrage după sine sancţionarea cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 lei”, se arată în proiect. Majorarea este una substanţială în condiţiile în care, în prezent, amenda este cuprinsă între 30 şi 100 lei.

Dacă un şofer ocupă fără drept un loc de parcare de reşedinţă (semnalizat corespunzător), atunci, riscă o amendă de la 600 lei la 1.500 lei, adică de 7 ori mai mult decât în momentul de faţă. Locatarii care amplasează ilegal plăcuţe sau alte însemne pentru rezervarea locului de parcare riscă sancţiuni de la 1.000 lei la 2.000 lei, de 10 ori mai mult decât în prezent. Alte patru categorii de amenzi care cresc: necurăţarea parcărilor de către chiriaş (200 – 400 lei), distrugerea platformei de parcare (500 – 1.000 lei), neeliberarea locurilor pentru eventuale lucrări edilitare (500 – 1.000 lei) şi blocarea căii de acces de la locul de parcare de reşedinţă (600 – 1.500 lei). „Cuantumul amenzilor a rămas la nivelul anului 2013, unele dintre acestea având valori nesemnificative, fără a avea efectul scontat asupra conştientizării populaţiei legat de respectarea prevederilor Regulamentului de exploatare a domeniului public destinate parcării cu plată a autovehiculelor în Municipiul Iaşi”, se arată în referatul întocmit de specialiştii Primăriei. Municipalitatea mai vrea să majoreze şi amenzile în cazul unor fapte precum: blocarea accesului în parcare (1.500 – 2.500 lei), staţionarea fără achitarea taxelor prevăzute (600 – 2.000 lei), efectuarea de reparaţii la autovehicule în perimetrul parcării (300 – 1.000 lei) şi ocuparea fără drept a unui loc destinat persoanelor cu handicap (1.000 – 2.000 lei).

Instructorii auto care nu respectă hotărârea Consiliului Local de evitare, la orele de vârf, a unor bulevarde centrale din oraş, riscă o amendă cuprinsă între 2.000 şi 2.500 lei. În acest caz, a crescut valoarea minimă a sancţiunii: la 1.000 la 2.000 lei. Acelaşi cuantum al amenzii este stabilit şi pentru operatorii de utilităţi care nu readuc la starea iniţială a domeniului public afectat de intervenţii la reţele tehnico-edilitare. O amendă introdusă în acest an – cea privind ocuparea fără drept a unui loc destinat vehiculelor electrice – va fi, de asemenea, majorată. În prezent, sancţiunea este cuprinsă între 500 şi 1.500 lei, iar un proiect al Primăriei propune ca valoarea amenzii să fie cuprinsă între 1.000 şi 2.000 lei.
Nu în ultimul rând, amenzi mai mari sunt stabilite şi pentru constructorii care nu respectă regulamentul local privind protecţia mediului. În acest caz, noul interval de sancţionare este prevăzut între 1.500 lei şi 2.500 lei. Toate aceste majorări sunt propuse prin intermediul a şase proiecte de hotărâre distincte care, după etapa de consultare publică, vor fi dezbătute şi aprobate de către Consiliul Local. Unele estimări arată că noile sancţiuni ar putea intra în vigoare în primăvara anului viitor.