Creșterea economică a Chinei atinge cel mai scăzut punct din ultimii 30 de ani

18 ian. 2020
Creșterea economică a Chinei atinge cel mai scăzut punct din ultimii 30 de ani

Statisticile oficiale arată că a doua cea mai mare economie din lume, China, a avut parte de o ascensiune de 6,1% în 2019 față de anul precedent – cea mai slabă creștere de 29 de ani încoace. Țara s-a confruntat cu o cerere internă slabă și cu aprigul război comercial cu Statele Unite.

Guvernul chinez a aplicat măsuri în ultimii doi ani pentru a încerca să mărească creșterea economică.

Această situație apare după aproape 2 ani de tensiuni comerciale cu Statele Unite – însă speranțele îmbunătățirii relațiilor cu America au dus la îmbunătățiri în manufactură și datele legate de încrederea în afaceri.

Săptămâna această, Washigtonul și Beijingul au semnat un acord comercial de „etapă inițială”. Însă, analiștii rămân nesiguri cu privire la continuarea îmbunătățirilor recente.

Ca răspuns pentru rată scăzută de creștere economică, este de așteptat ca Beijingul să acorde mai mulți stimuli financiari drept măsuri.

Guvernul a folosit o combinație de măsuri menite să încetinească scăderea economică, incluzând reduceri ale taxelor și permiterea guvernelor locale de a vinde obligațiuni în număr mare pentru a-și finanța proiectele de infrastructură.

Băncile țării au fost de asemenea încurajate să acorde mai multe credite, în special către firmele mici. S-a înregistrat un record de aproximativ 2,2 trilioane de euro în credite noi acordate de bănci în yuan, moneda țării, anul trecut.

Deocamdată economia a progresat lent, creșterea investițiilor scăzând la nivele record.

Din punct de vedere istoric, China a avut parte de creșteri economice mult mai puternice, prima decadă a secolului XXI aducând creșteri procentuale de ordinul zecilor.

Însă – chiar dacă rată de creștere de 6,1% este cea mai slabă rată a Chinei în aproape 3 decenii – este mult mai mare față de cea a altor economii puternice.

Banca centrală a Statelor Unite, de exemplu, a prognozat o creștere de aproximativ 2,2% a economiei americane pentru anul acesta.

Este posibil ca războiul comercial să fi ajutat economia chineză

Pentru multe țări, având cea mai slabă creștere a PIB-ului din ultimele 3 decenii poate cauza panică – însă nu și pentru China.

Scăderea cererii interne și tarifele Statelor Unite au scăzut creșterea economică – însă unii analiști susțin că războiul comercial ar fi ajutat economia chineză.

Acest procent de 6,1% pentru 2019 nu este în intervalul dorit de guvern, însă factorii de decizie politică din China au încercat de ani de zile să scadă gradual nivelul așteptărilor.

Aceștia încearcă să se îndepărteze de anii de creștere nesustenabilă, ce au dus la afectarea mediului și la o explozie a datoriilor inutilizabile.

Guvernul a aplicat niște măsuri prin acordarea de stimuli financiari, pentru a se asigura că economia nu va scădea brusc. Însă în situația creditelor acordate de bănci, întrebarea crucială va fi – cine are acces la credite?

Vor fi oare aceia ce construiesc proiecte vanitoase, de tip „pod spre nicăieri”, ce au început să apară în multe orașe regionale?

Sau vor fi oare noile companii promițătoare de tip start-up ce sunt văzute drept viitorul dezvoltării moderne a Chinei?

Ca parte a unei înțelegeri de etapă inițială, China a promis să susțină importurile americane cu aproximativ 180 de miliarde de euro peste nivelele din 2017, și să consolideze legile legate de proprietățile intelectuale.

În schimb, SUA au acceptat să reducă la jumătate o parte dintre noile tarife impuse produselor chinezești.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, aflat la Washington, a afirmat că pactul ar fi ” de transformare” pentru economia americană.