Crezi că ești prea gras sau prea slab? Iată formula corectă de calcul care îți va spune greutatea corectă pe care ar trebui să o ai

de: Ana Toma
24 iun. 2020
Crezi că ești prea gras sau prea slab? Iată formula corectă de calcul care îți va spune greutatea corectă pe care ar trebui să o ai
Cropped image of woman feet standing on weigh scales, on gray background. A tape measure in the foreground

Problema kilogramelor în plus afectează foarte multe persoane. Puțini știu însă care este greutatea ideală și cum își pot da seama dacă se apropie de obezitate sau nu. Un celebru medic a prezentat formula de calcul pentru a afla greutatea corectă. 

Medicul Cătălin Copăescu a vorbit la Antena 3 despre problema obezității, una dintre cele mai des întâlnite probleme din rândul populației. Potrivit acestuia, pentru a putea preveni boala, „ar trebui ca fiecare dintre noi să ne verificăm greutatea cu ajutorul cântarului măcar o dată pe săptămână.

De asemenea, medicul vine în ajutorul persoanelor care își doresc să știe raportul corect dintre greutate și înălțime. Potrivit acestuia, calculul este unul foarte simplu: „împărţind greutatea la pătratul înălţimii aflăm câte kilograme avem pe metru pătrat. Formula ar trebui să identifice o valoare de 20-25 kg pe mp, ca să considerăm normalite”.

Cum știm că ne apropiem de obezitate

În cazul în care înregistrăm o valoare de 25-30, se cheamă supraponderal, peste 30 începe obezitatea care comportă mai multă grade. Peste 35, obezitate de grad doi, peste 40 – obezitate morbidă, adică îmbolnăvire. Peste 50, superobezitare morbidă, la peste 60 – super-superobezitate morbidă, peste 70 – obezitate extremă.

„Dar această perspectivă poate fi uneori nedreaptă, pentru că se poate ca persoana respectivă să aibă o masă musculară atât de dezvoltată încât la cântar arată foarte mult şi în raport cu înălţimea ar putea să fie în clasa de obezitate morbidă, dar, de fapt, să nu fie niciun fel de grăsime.

Şi, atunci, această formulă care e de 150 de ani trebui completată cu alte instrumente pe care le avem azi şi scanează compoziţia corporală, ca să vedem procentul de masă corporală, de masă grasă”, spune dr. Cătălin Copăescu.